Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki. SKŁADNIKI
1/2 kg wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 litr bulionu wołowego 2 łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.
Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z białym pieczywem
Sezon na jabłka w kuchni w pełni. Moja propozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI
4 jabłka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem.. Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze i cynamonie,a potem maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Koktajl z selera naciowego i kiwi to bomba witaminy C i A. Posiada właściwości odchudzające (bardzo mało kalorii) a także (dzięki selerowi) - uspakajające :) Przede wszystkim jednak jest przepyszny ...
SKŁADNIKI (1 porcja - 135 kcal) 2 sztuki owoców kiwi 2 łodygi selera naciowego szklanka wody niegazowanej łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE Obrane kiwi kroimy i miksujemy z selerem. Dodajemy wodę i miód - pyszny koktajl gotowy !!!
Przepis dla 1 osoby - 135 kcal, w tym: białko - 2,3g, tłuszcz- 1g, węglowodany - 33,6g, błonnik - 4,8g
Prosty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem. SKŁADNIKI 100 g świeżego szpinaku 125 g łososia wędzonego 125 g sera feta 75 g czarnych oliwek mały ogórek zielony pół pęczka koperku oliwa z oliwek pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Umyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem. Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą.
Prosta i pyszna sałatka gotowa !!! Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Ziemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej" - choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z żółtym serem SKŁADNIKI 8 dość dużych ziemniaków 40 dag sera żółtego 30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego 2 żółtka tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże sól, pieprz, papryka czerwona masło, bułka tarta PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej) ziół. Ziemniaki obieramy. Przekrajamy wzdłuż i wydrążamy środki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 8 minut i odcedzamy. Napełniamy ziemniaczki farszem. Jeśli wykorzystujemy nietłusty boczek kanapkowy na każdego ziemniaczka kładziemy odrobinę masła. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Układamy ziemniaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni + termoobieg) na 20 -25 minut.