Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)
SKŁADNIKI
400g świeżego łososia
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
cytryna
oliwa z oliwek
listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty.
Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.
Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków.
Możemy jeszcze doprawić pieprzem.
Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną.
SMACZNEGO
Wygląda mi to sensownie...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zdrowa pychota :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo lubimy takie przekąski :-)
OdpowiedzUsuńmożna to jakoś zrobić w piekarniku bez funkcji grilla albo na zwykłej patelni?? Wygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ,na zwykłej patelni też się da :) pozdrawiam
Usuń