Pyszny słodko-pikantny kurczak z ryżem i ananasem. Proste i aromatyczne danie :)
SKŁADNIKI 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 papryczka chili 1 puszka krojonych pomidorów 400 ml bulionu 1 puszka ananasa sól pieprz olej do smażenia 3 woreczki brązowego ryżu
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju (najlepiej w woku). Odkładamy kurczaka na bok i na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę przypraw. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy posiekane chili, pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy całość przez 15 minut. 5 minut przed końcem dorzucamy ananasa pokrojonego w kostkę. Dodajemy ryż. Mieszamy i podajemy. Smacznego :)
Bardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje. A moja córka określiła je mianem "niebiańskie" :) Innej rekomendacji nie trzeba ...
SKŁADNIKI (na keksówkę 26x12 cm) 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 150 ml oleju rzepakowego 100 g brązowego cukru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego tabliczka mlecznej czekolady cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy resztę składników (oprócz czekolady i cukru pudru) i miksujemy na gładką masę. Wrzucamy dość grubo posiekaną czekoladę i mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy - łatwa propozycja na konkretny obiad. Proste składniki, pyszny efekt końcowy :) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 600 g ulubionej kiełbasy (u mnie krakowska) 3 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego :)
Pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti. Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki! Świetne do kawy czy herbaty - słodkie i chrupiące :) Bez mąki, więc doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Doskonały patent na wykorzystanie białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same żółtka. Polecam miłośnikom słodkości :)
SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek)
200 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka aromat migdałowy (9ml) lub 20ml likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy esencję migdałową lub likier. Do dużej miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość. Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy. Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :) Smacznego! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g ciecierzycy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego :)
Szybki, smaczny i zdrowy obiad - kurczak z kaszą jaglaną, w towarzystwie warzyw z nutą curry :) Polecam miłośnikom nieskomplikowanych, pysznych obiadów :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób- 1 porcja 370kcal) 1 duża pierś z kurczaka 1 mała biała cebula 1 duży pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 woreczek kaszy jaglanej zioła prowansalskie curry sól pieprz 1 łyżka oliwy/oleju pół pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kostkę. Dodajemy warzywa do kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy na około 15-20 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Zapraszam na Instagram oraz fanpage na FB 1 porcja - 370 kcal, - białko - 29,8 g - tłuszcz - 8,3 g - węglowodany - 49,1 -błonnik - 5,75
Lubicie kaszę jaglaną? Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :) Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :)
PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi bakłażana. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę ( kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki pomidora. Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem. Nadziewamy bakłażany i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach. Podajemy od razu posypując pozostałymi listkami kolendry. Smacznego :) Pyszne i bardzo aromatyczne bakłażany faszerowane :)
Otrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego) makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu).
SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu. Cukinię myjemy i kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw (wyrzucamy część z pestkami). Dorzucamy do kurczaka, przyprawiamy tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy 3-4 minuty, aż cukinia trochę zmięknie. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy makaron i zmniejszamy ogień. Mieszamy często przez ok. 5 minut, aż makaron będzie miękki. Na koniec dorzucamy posiekaną bazylię, mozzarellę pokrojoną w kostkę i pomidorki przekrojone na połówki. Całość mieszamy chwilkę, aż ser się rozpuści i od razu podajemy. Smacznego :)
Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :)
SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1l gorącego bulionu warzywnego 150g startego parmezanu 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól morska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)
Jeśli ktoś nie lubi natki, można z powodzeniem zastąpić ją szczypiorkiem - też smakuje wyśmienicie :)
Uwielbiam kuchnię indyjską - kocham mango lassi. Lassi jest koktajlem na bazie owoców, jogurtu i wody. Można wykorzystać różne owoce, ale to właśnie mango lassi uwiodło moje kubki smakowe :)
P.S. Wiecie, że kardamon to najstarsza przyprawa świata? A właściwości ma nieocenione...
SKŁADNIKI 1 duże dojrzałe mango 1 szklanka gęstego zimnego jogurtu 1/2 szklanki wody (lub 1/4 i kilka kostek lodu) 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego szczypta mielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE Mango obieramy ze skóry i obkrawamy miąższ od pestki (bez włókien!). Miąższ przekładamy do blendera i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Na zdrowie i smacznego :)
Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)
SKŁADNIKI
1 duży bakłażan 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące. Smacznego :)
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!