W lasach sypnęło grzybami, kurki są więc korzystamy - a że uwielbiamy risotto - kurki wylądowały w ryżu, dla podkręcenia smaku w towarzystwie boczku :) Wyszło pysznie - polecamy całą Rodzinką :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki masła 1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 200 g wędzonego boczku 300 g kurek 750 ml bulionu 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Wrzucamy kurki i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego!
Makarony uwielbiam - najczęściej wybieram pełnoziarniste , ugotowane al dente - można szaleć z dodatkami - mam dla was prawie 50 inspiracji - korzystajcie - przepisy KLIK! KIK!
Świetny i mega prosty przepis na letnią fit przystawkę z melona SKŁADNIKI 1/2 melona opakowanie szynki parmeńskiej listki rukoli PRZYGOTOWANIE Melona kroimy w słupki, kładziemy po 3-4 listki rukoli i zawijamy w połowę plasterka szynki. Pyszna przystawka gotowa - najlepiej smakuje schłodzona! Smacznego :)