Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ma dużo potasu i innych minerałów, witaminy - bogata w kwas foliowy. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Jeśli nie macie na nią pomysłu - polecam pyszne wegańskie pomidorowe curry z ciecierzycy :) SKŁADNIKI (na 4-5 porcji) 1 biała cebula 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili 1/3 łyżeczki cynamonu 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ksylitolu 2 słoiki ciecierzycy w zalewie (po 400 g po odsączeniu) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól i szklimy na oliwie. Dodajemy kumin, kurkumę, chili i cynamon. Przesmażamy razem chwilę, dolewamy mleczko kokosowe, pomidory z zalewą, sos sojowy, musztardę oraz ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 7-8 min. aż sos się lekko zagęści. Dodajemy ciecierzycę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem - u mnie niezmiennie basmati - uwielbiam. Możemy posypać natką lub najlepiej świeżą kolendrą - u mnie akurat zabrakło :) Smacznego!
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Rozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :)
Z Nowym Rokiem nowy przepis! Przepyszna sałatka z kurczakiem, moją ukochaną orzechową rukolą - do tego soczyste mango i prażone orzeszki - mówię Wam - cud, miód i ... orzeszki :) To co, zaczynamy zdrowo nowy rok? A tak przy okazji, robicie noworoczne postanowienia?
SKŁADNIKI 1 filet z piersi kurczaka
2 spore garście rukoli 1 mango garść orzechów: pinii i nerkowców 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki octu balsamicznego odrobina ksylitolu lub cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Można ją też ugrillować i pokroić w paski :) Przygotowujemy sos musztardowy - ucieramy oliwę z ksylitolem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rukolę rozkładamy na talerzu i skrapiamy oliwą. Układamy kawałki kurczaka i mango oraz orzechy, które wcześniej prażymy na patelni. Całość polewamy sosem - pyyyycha :) Smacznego :) Wykonanie i zdjęcia - moja Córcia tym razem :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!