Dzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem.
Przepis na faszerowane pieczarki:
SKŁADNIKI
- kilka dużych pieczarek
- ser żółty
- boczek wędzony
- szczypiorek
- sól, pieprz, papryka
- białko jajka
- bulion z kostki
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki.
Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz.
Nóżki pieczarek ucieramy na tarce o dużych oczkach, lub siekamy.
Ucieramy mniej więcej tyle samo sera żółtego. Dodajemy posiekany szczypiorek.
Solimy, pieprzymy, można dodać paprykę wg. uznania - my oczywiście ostrą :)
Do farszu dodajemy ubite na sztywno białko jajka- farsz dzięki temu będzie pulchniejszy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze (można je wcześniej oprószyć wegetą).
Na wierzch kładziemy małe plasterki boczku.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
PALCE LIZAĆ !!!
Uwielbiam je! :D
OdpowiedzUsuń