sobota, 22 września 2012

Smażone patisony

Patisony to dietetyczne i bardzo delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich  w formie placuszków w panierce.
panierowane patisony

Przepis na smażone patisony:

SKŁADNIKI
1 średni patison
2 ząbki czosnku
wegeta, pieprz
mąka
jajko
mleko
bułka tarta
oliwa lub olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest to konieczne). Kroimy na plastry grubości 1 cm i wykrawamy gniazda nasienne. 


patison przepispatison co to jest

Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans.  Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na 
końcu w bułce tartej.


patisony smażonepanierowane patisony


Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Tak usmażone patisony proponuję podawać na mixie sałat. Doskonale smakują z sosem tatarskim, lub - w wersji  "light" - z dipem jogurtowym.


patisony w panierce

                                                          Naprawdę pychota !

5 komentarzy:

  1. Tak, to naprawdę pychota.
    Zapraszam do zaglądania do mnie http://szybkakuchnia.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie urosło mi to coś i chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie robie i czuje ze beda pycha....

    OdpowiedzUsuń