Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszej
Babci i Prababci.
Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;)
Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!!
SKŁADNIKI
1 kg tłustego sera
8 jaj
kostka masła extra
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
olejek pomarańczowy
1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser
i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy.
Pod koniec dodajemy obie mąki.
Całość przelewamy do miski.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie.
Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut
i dopiero wyciągamy.
Jeśli szukacie fajnego prodiża - polecam
W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni.
Uchylamy piekarnik i zostawiamy również na około kwadrans.
NAPRAWDĘ ROZPŁYWA SIĘ W USTACH !!!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Pięknie wygląda pewnie pyszny.
OdpowiedzUsuńMoja babcia też piecze znakomity sernik :)
Piekłam , jest naprawdę wyśmienity!!!!!!!!!!!!!++++++++++++++++++++++++++++++++++++
UsuńCieszę się ,że przepis się przydał i sernik smakował :)
UsuńAle twaróg trzeba zmielić? Dwukrotnie?
UsuńNie nie trzeba sera mielić, pozdrawiam
Usuńwychodzi gladki? bez grudek? używamy jakiegoś konkretnego twarogu czy były był tłusty?
UsuńGładki, bez grudek. Najlepszy z Piątnicy twaróg wiejski tłusty
Usuńa można dodać ser z wiaderka?
UsuńMożna , ale polecam zwykły twaróg :) pozdrawiam
Usuńcudnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńNie trzeba proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie , do sernika nie dodaje się proszku
OdpowiedzUsuńDziekuje,jestem totalnym laikiem w dziedzinie pieczenia ciast a szczerze mowiac to moj debiut więc mam nadzieje ze się uda.jeszcze jedno pytanko czy mogę w tych proporcjach uzyc nie wielkiej blachy zamiast tortownicy?
UsuńMyślę, że lepsza jednak byłaby jakaś foremka, żeby sernik nie był za płaski - nie mam w tym temacie doświadczenia z blachą :(
OdpowiedzUsuńA co jest na wierzchu sernika że jest taki biały ?
OdpowiedzUsuńNie ma nic, tak wyszło zdjęcie :)
Usuńjaka wielkość tortownicy?
UsuńJa robię zawsze w profilu więc tortownicy duża 28-30 cm, pozdrawiam
UsuńW prodiżu :)
Usuńno wyglada kuszaco ,wlasnie szukam jakiegos przepisu na sernik ,znaczy nie jakiegos tylko mistrzowskiego przepisu bo jest ich bardzo duzo ale nie wszystkie sprawdzone ,czy ten naprawde jestr wart zrobienia?KAMILA
OdpowiedzUsuńoj wart, wart ..
UsuńZe słodyczków najchętniej wybieram śledzia;))) Ale sernik, zwłaszcza tak smaczliwie wyglądający, budzi we mnie jamochłona. Kusi mnie wersja z rodzynkami, a olejek pomarańczowy zastąpiłbym cytrynowym z odrobiną startej skórki. De gustibus... Tak czy inaczej, zainspirowałaś mnie Małgosiu.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńŚledzie też lubię ;)
Zapomniałam dodać, że to bardzo miłe uczucie móc kogoś zainspirować :)
Usuńo matkoo ale cudnie wygląda :))) własnie takiego przepisu szukałam ! jutro go robię !
OdpowiedzUsuńJa potwierdzam, że było pycha -serniczek,koleżanka go upiekła, dała spróbować ,dała mi link na ten przepis i postanowiłam że i ja go zrobię.polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowało i że przepis jest polecany :)
Usuńsuper!! zapraszam do mnie!! smacznego-dnia.blog.pl
OdpowiedzUsuńMoj wlasnie siedzi w piekarniku, zobaczymy.
OdpowiedzUsuńi co jak wyszedł??
OdpowiedzUsuńjeśli będę piec w piekarniku to tylko z górną spiralą czy z dolną też?
OdpowiedzUsuńraczej góra i dół
Usuńser ma być taki "zwykły" twarogowy czy przemielony sernikowy?
OdpowiedzUsuńZwykły twarogowy tłusty
UsuńCo zrobić jak się nie ma malaksera???????????
OdpowiedzUsuńZwykły mikser też da radę :)
UsuńZrobiłam na świtęta. Sernik wyszedł wspaniały.
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę ,pozdrawiam
UsuńPani Małgosiu tez upiekętn serniczek dzieki ;):)
OdpowiedzUsuńAle puszysty *.* Fantastycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Wygląda super. Ja też uwielbiam serniki. Po co mąka pszenna, ja jej nie dodaję tylko kartoflankę. Upiekę tak jak podajesz bo już mam apetyt zobaczę jak mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Piekę go od lat!! pyszny !!!!!
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wygląda !!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMłoda mama gotuje...
a ja mam pytanko male. Twarog to musi byc ten calkiem normalny w kostce pelnotlusty.?
OdpowiedzUsuńTak w kostce jest najlepszy. Nie wiaderkowy
OdpowiedzUsuńWiaderkowy jest dobry, ale tylko ten z Piątnicy,do wszystkich innych dodają jakieś badziewne dodatki.Tylko ten jest czysty.
Usuńno wlasnie tak myslalam dziekuje za odpowiedz:) teraz musze skombinowac nasz pyszny, polski twarog. Juz sie nie moge doczekac kiedy go zrobie i .... skosztuje oczywiscie
OdpowiedzUsuńWłaśnie, taki bez spodu jest smaczniejszy. Sama piekę taki, tylko z bakaliami. Upiekę z brzoskwinią! Nie wiem tylko dlaczego prawie wszystkie przepisy mają spody. Polecam bezspodu!!!
OdpowiedzUsuńTak ,taki sernik jest najlepszy :), pozdrawiam
Usuńczy łyżki mąki mają być płaskie czy czubate czy średnie?
OdpowiedzUsuńTaki średni "czubek" , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjaką średnicę tortownicy Pani poleca to tego sernika, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSernik piekę zawsze w prodiżu, Więc jeśli w piekarniku to w dużej tortownicy (28-33cm), pozdrawiam
UsuńSernik pięknie rósł w piecu po czym równie pięknie opadł, więc nie wygląda tak puszyście jak na Twoim obrazku. Poza tym jest bardzo mokry, czy tak ma być? może za mało mąki?
OdpowiedzUsuńi jak na mój gust za słodki.
pozdrawiam serdecznie
Witam , fakt sernik jest z tych "mokrych" do jedzenia łyżeczką - czy za słodki - rzecz gustu - u mnie nikt nie narzekał na słodkość :) Ja piekę go w prodiżu , po wyłączeniu jeszcze pozostawiam przykryty i dopiero za jakiś czas wyciągam - nie zdarza się żeby opadł. Może następnym razem się uda, pozdrawiam
Usuńwłaśnie zrobiłam najlepszy sernik na świecie i to po raz pierwszy :) Rewelacyjny przepis
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego :)
Usuńmam pytanie :) po dodaniu ubitej piany do masy serowej najlepiej wymieszac te składniki lyżką czy mikserem?? dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWtedy już łyżką , pozdrawiam
UsuńPrzepisy fajne i byłoby wszystko dobrze gdyby nie ten męczący kolor trzcionki.
OdpowiedzUsuńPrzy wydruku też ledwo widać.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że teraz lepiej widać :) , pozdrawiam
UsuńWitam, czy zamiast mąki mogę dodać proszek budyniowy
OdpowiedzUsuńUpiekłam Pani sernik i jabłecznik. Naprawdę są pyszne i super proste. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało
UsuńUpiekłam sernik i jabłecznik, wyszły wspaniale. I co za prostota. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProsty,pyszny,dziekuje za przepis.pozdrawiam z Zweibrücken :-)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze tego sernika, ale wszystkie serniki zawsze u mnie opadają i z pięknie wyrośniętych robią sie "plaskate". Jaki błąd popełniam?
OdpowiedzUsuńByć może jest to kwestia za wczesnego wyciągnięcia sernika z prodiża/piekarnika ?
UsuńJa po upieczeniu pozostawiam go w zamkniętym prodiżu jeszcze przez kwadrans - nigdy jeszcze nie opadł. A może dotychczasowe przepisy były "felerne" - nie wiem. Ten polecam z czystym sumieniem :), pozdrawiam
dzięki, na pewno spróbuję
Usuńhmmmm.... kusisz okropnie... chyba w sobote bedzie proba przed swiatecznymi wypiekami :) gdzies slyszalam, ze serniki opadaja, kiedy dodaje sie ubita piane z jajek, a kiedy daje sie cale jajka, wtedy nie opada... to ja juz nie wiem :)) jak powiedzialam - w sobote proba generalna :))
OdpowiedzUsuńTen jeszcze nigdy nie opadł, a białka są ubijane osobno :) Proszę tylko od razu go nie wyciągać po upieczeniu, pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wyszedł pyszny :)
Usuńa myslisz, ze na te extra 15 min w piekarniku jak na sernik wyleje smietane z cukerm, to bedzie ok, czy lepiej nie kombinowac :)) zmniejszylabym wtedy cukier do sera do 1 szklanki, a smietanowa polewe bardzo lubie :) no dobra, nie kombinuje, najwyzej na swieta przystroje go jakos :)) a przepis juz skopiowany, aha, I bardzo podoba mi sie, ze nie trzeba mielic sera :)) pozdrawiam, beata
OdpowiedzUsuńSzczerze - może nie kombinuj lepiej - albo dopiero za drugim razem :) Nigdy tak nie robiłam - polecam jednak polewę czekoladową, jak sernik już wystygnie :) powodzenia
Usuńa których mieszadeł w mikserze należałoby użyć do zrobienia ciasta tych spiralnych czy tych do ubijania piany pozdrawiam
UsuńSpiralne będą ok, pozdrawiam :)
Usuńno I upieczony :)) nie opadl, bez zadnej polewy (bo I tak slodziutki), powtorka na swieta!!
OdpowiedzUsuńTo rewelacja :) Pozdrawiam i życzę smacznych świąt :)
Usuńmi żadne ciasta nie wychodzą, zawsze wychodzi zakalec ale chyba skuszę się na ten sernik bo wygląda pysznie :) mam nadzieję że się uda
OdpowiedzUsuńto trzymam kciuki :) pozdrawiam
Usuńsernik wczoraj upiekłam wyszedł pyszny proszę o przepis na jakąś pyszną babeczkę wielkanocną
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sernik smakował - jak czas pozwoli będzie jeszcze przepis i na babeczkę :)
Usuńpozdrawiam :)
UsuńWłaśnie konsumujemy serniczek normalnie niebo w... ustach puszysta słodziutka pianka rozpływająca się w ustach
OdpowiedzUsuńduże 5+
super przepis
OdpowiedzUsuńSernik jest naprawdę naj... aż brak słów na określenie tego cuda
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakował :) pozdrawiam
UsuńJeżeli kupię twaróg tłusty to ma przecież takie grudki to się chyba nie rozpuści w pieczeniu. Jedynie może śmietankowy jest gładki ale ja każdy przekręcam przez maszynkę żeby był gładki. Po co mąka pszenna do sernika nie wystarczy ziemniaczana? Żeby nie był w smaku taki jak te z cukierni sama mąka , chemia i olejki. Uwielbiam serniki i chcę upiec Twój na Dzień Zmarłych a Twój wygląda super. Tylko żeby mi wyszedł. Odpowiedz proszę.
OdpowiedzUsuńWitam, ser się bardzo fajnie miksuje - nigdy grudek nie było. Co do mąki -cóż babcia i mama tak robiły i było pysznie więc po co coś zmieniać skoro przepis jest sprawdzony.
UsuńSernik jest z rodzaju mięciutkich, lekkich, jedzonych łyżeczką . A może warto wypróbować przepis wcześniej żeby mieć pewność co do efektu końcowego?
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)
Witam, nie mam malaksera, więc taki ser od mamy, która ma krówki muszę zmielić w maszynce, prawda?
OdpowiedzUsuńRaczej tak, ale można go np. blenderem też potraktować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witam Pani Małgosiu. Chciałbym i ja zrobić taki serniczek i mam pytanko-ile tego cukru waniliowego bo różne są opakowania i ile olejku pomarańczowego się dodaje?. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStandardowe opakowanie (16g) cukru, a olejek cały - też taki zwykły mały flakonik :) pozdrawiam
UsuńJeszcze parę godzin temu pytałem się o ilość cukru i olejku a teraz już mogę się nim delektować i mam chwilę by napisać parę słów. Sernik pieczony w piekarniku, drugi poziom od dołu, grzałka góra dół-pod koniec pieczenia był nawet trochę wyższy niż tortownica, po wyłączeniu grzania zaczął maleć ale zatrzymał się i po wystygnięciu ma wysokość 5cm. I co wyszło w smaku?, muszę powiedzieć szczerze - moja mama robi pyszny sernik, teściowa oczywiście trochę gorszy ale ten co ja zrobiłem z kawałkami brzoskwiń teraz z tego przepisu bije te i wszystkie które jadłem do tej pory. Pychotka, pielinka, rozpływa się w ustach, a smak mmmmm. Od tej pory tylko ten, żaden inny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakuje i dziękuję za komentarz :)
Usuńto ja tez dziś zrobie. Wlasnie poslalam meza po składniki:)
OdpowiedzUsuńDrogie Panie, żeby ciasta się udały to musimy je po prostu piec i tym samym dojść do tzw wprawy. Moja przyjaciółka, znakomita kucharka powiedziała mi tak - piec-wyrzucać, aż wyjdzie. Teraz i ja się mogę pochwalić moimi wypiekami. Niektóre przepisy mam znakomite i z nich korzystam, chociaż lubię nowości. Mam wspaniały przepis na sernik, ale z ciastem kakaowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy można użyć sera zmielonego sernikowego?
OdpowiedzUsuńMożna, jednak zdecydowanie polecam najzwyklejszy twaróg :) pozdrawaim
UsuńWitam. Sernik wygląda przepysznie. Mam tylko pytanie, czy można użyć takiego twarogu gotowego z wiaderka? Bo kupiłam taki i chciałabym go wykorzystać właśnie do tego sernika. Niestety nie wiedziałam, że najlepszy jest ten najzwyklejszy ;-). Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMyślę ,że można, ale przyznaję, że zawsze używałam zwykłego, jak w przepisie Babci i Mamy. Do innych serników używam wiaderek, więc myślę, że i tu się sprawdzi, choć może będzie miał trochę inną konsystencję, pozdrawiam :)
UsuńA mi siė chyba nie udal;( nie mozna go pokroic bo sie rozwala:( Co schrzanlam? Zabieralam sie za niego od tygodnia. Buuuuuuu;(((
OdpowiedzUsuńWitam. A czy można go zrobić z serka mascarpone? Pozdrawiam serdecznie. Wioletta
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że z mascarpone robiłam do tej pory tylko kremy i desery i sernik , ale na zimno. Są takie przepisy na serniki, ale jeszcze nie próbowałam. Mascarpone jest rzadszy od sera białego...Ten jest sprawdzony z twarogu i zawsze wychodzi pyszny.
UsuńRęczę więc w tylko za sernik w oryginalnej wersji z przepisu Babci :) pozdrawiam
pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W oryginalnej wersji już próbowałam i cała rodzina jest zachwycona. Goście z całych imienin zapamiętali tylko ten sernik no i teraz już nie mam wyjścia :) Oby tylko znów się udał. Dziękuję za szybką odpowiedź. Wioletta
UsuńPani Wioletto , bardzo się cieszę, że sernik tak wszystkim posmakował. Postaram się "pokombinować" z mascarpone i jeśli sernik się uda - dam znać na blogu, pozdrawiam serdecznie . Małgorzata
UsuńPani Malgosiu a mozna piec sernik na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę go w prodiżu. Myślę, że z termoobiegiem można , tylko należałoby obniżyć temperaturę o 10-20 stopni , pozdrawiam
UsuńWitam! Zamierzam jutro piec ten serniczek w prodiżu ale mam pytanie: jak go wyjąć z prodiża aby się nie rozpadł i nie opadł pomimo kwadransa po pieczeniu? Raz piekłam sernik z tych mokrych w prodiżu i przy wyjmowaniu stała się katastrofa wielka ! Proszę o podpowiedź jak Pani to robi???!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo świątecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:-)
Asia.
Po kwadransie prodiż otwieramy, ale pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Oczywiście należy piec na załączonej do prodiza podkładce z pionowym uchwytem do wyciągania ciasta. Przed wyciągnięciem obkroić nożem dookoła i wyciągnąć sernik za uchwyt. Po wyjęciu odwracam sernik na klosz dnem do góry i odcinamy sernik od metalowej podkładki - jest wtedy równiutki. Mam nadzieję że tym razem się wszystko uda, jak należy. Dziękuję serdecznie za życzenia. Wszystkiego dobrego, pozdrawiam
UsuńPani Małgosiu, a pozostawiając sernik na 15 min w uchylonym piekarniku, piekarnik ma był wyłączony czy "na grzaniu"
OdpowiedzUsuńWyłączony, pozdrawiam
UsuńCieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńA bez olejka pomarańczowego też może być?
OdpowiedzUsuńmoże :)
UsuńSwietny przepis.Ja na gore daje jeszcze polewe czekoladowa.
OdpowiedzUsuńWitam !
OdpowiedzUsuńMalgosiu skoro Ty robisz sernik w malakserze to mysle,ze ja moge go zrobic w Termomixie-tez dobrze wymiesza i zmiksuje ser.No chyba ,ze z braku malaksera zrobie go przy pomocy zwykłego miksera ale mysle,ze pozostana grudki sera napewno .Jka myślisz ?
lucyna
Myślę, że mikser da radę, ale skoro termomix ma taką funkcję, to może lepiej na gładko w nim zmiksować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy można ten serniczek upiec na podkładzie z ciasta kruchego. U mnie w domu wszyscy lubią ciasta , bywa tak, że po świętach zostaje sama wędlina a ciasta już brakuje nawet w święta. Zaznaczam że piekę serniki, drożdzowe, robię tort, keks i wszystko jest wymiatane ze stołu bardzo szybko.Zbliżają się święta Wielkanocne, więc chętnie upiekłabym ten sernik, gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście można :) choć my wolimy mięciutki i puszysty z samego sera :) pozdrawiam życząc smacznych Świąt :)
UsuńMałgosiu, masz bardzo fajnego bloga:) chce zrobić twój sernik, a zastanawiam się, czy mogę zastąpić melakser - blenderem? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńco do blendera - można spróbować, pewnie da radę, tylko trzeba będzie trochę po blendować, żeby masa była gładziutka :)
pozdrawiam
Witam, Zamierzam zrobić sernik na święta. Chciałam zapytać czy kolejność miksowania: najpierw żółtka, a później masło ma tutaj znaczenie? W tego typu wypiekach zawsze zaczynałam od utarcia masła, dopiero później żółtka i ser.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc- tak robiła moja Babcia, robi moja Mama - zawsze się udaje, więc ja nic nie zmieniam, nawet kolejności miksowania :) pozdrawiam
UsuńA ja mam pytanie o ilość masła. Przeczytałam wszystkie komentarze, ale nie znalazłam nic na ten temat. Dzisiaj kostka masła to 200g, ale jeśli to przepis mamy, babci to może powinno być 250g masła? Takiej wielkości kostki pamiętam ze swojego dzieciństwa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie tak było, teraz dajemy 200 i też jest pyszny :)
UsuńZrobiłam...są grudy:-(
OdpowiedzUsuńZgodnie z poleceniem, bo to było dla mnie bardzo atrakcyjne- tłusty twaróg ( dałam tłusty, śmietankowy Jana), ucierałam bardzo długo mikserem, zostały grudki....w smaku masa bardzo dobra, ale grudy wyczuwalne - nie polecam bez uprzedniego zmielenia.
Wesołych Świąt!
U nas ten sernik jest robiony kilka razy do roku od wielu lat - w malakserze jak napisałam - nigdy nie było grudek :)
UsuńPozdrawiam i smacznych świąt życzę :)
tez skorzystalam z tego przepisu:)) i juz sie piecze:)
OdpowiedzUsuńnie moge sie doczekac kiedy wystygnie:))
pozdrawiam
Raz zrobiłem ten serniczek. Teraz przy byle okazji mam zamówienia. ( bo prosty w zrobieniu, i jest pyszny) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBo najlepszy jest :) pozdrawiam
UsuńWitam. Pierwszy raz w życiu piekłem sernik. Jeszcze w dodatku z biedronkowego sera z wiaderka. Choć nie zabrzmi to zbyt skromnie, to muszę to napisać- sernik wyszedł rewelacyjny, jeden z lepszych, jakie dane mi było spożywać:-), lekki, delikatny, puszysty. A jestem miłośnikiem serników. Pół zawartości tortownicy zniknęło zanim zdążył ostygnąć. A reszty musiałem bronić, bo chciałem spróbować, jak będzie smakował na zimno:-). Dziękuję, że trafiłem na tą stronę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że wyszedł pyszny, bo choć nie zabrzmi to zbyt skromnie, przepis jest rewelacyjny ;) Sprawdzony od pokoleń, więc nie mógł się nie udać, choć ja preferuję twarogi nie wiaderkowe - wychodzi jeszcze lepszy :) Cieszę się, że smakował i również pozdrawiam :)
UsuńA piekarnik ma być nagrzany
UsuńTak , nagrzany :) pozdrawiam
UsuńSernik sie udaje ,tylko dla mnie za slodki.Do takiej ilosci sera wystarczy 3 /4 szklanki cukru.
OdpowiedzUsuńWitam Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wspaniały. Piekłam go 2 dni temu o 23:00 a dzisiaj zniknął ! Myszę mam w lodówce? Nie, to Twoj przepis na pyszny sernik :)
Pozdrawiam
Ewelina
Bardzo się cieszę Ewelino, że smakował :) Nic tylko trzeba upiec drugi :) pozdrawiam serdecznie
UsuńPo raz pierwszy w życiu upieklem sernik. Ten sernik! Wszyscy byli zachwyceni ☺ A tak w ogóle to było to moje 2 ciasto w życiu które sam upieklem ����
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Jurek
Rewelacja :) bardzo się cieszę, że smakował :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
W piekarniku pieczemy od góry czy od dołu?
OdpowiedzUsuńgóra i dół
Usuńa w jakiejblaszce piec jak niemam prodizu
OdpowiedzUsuńzdecydowanie duża blacha
UsuńWitam, ciasto w smaku bardzo dobre. Urosło ładnie ale spód wyszedł bardzo mokry. Piekłem w piekarniku góra dół na 180 stopni ok 70 minut...nie wiem czy ciasto jest niedopieczone czy powinno być takie mokre..
OdpowiedzUsuńCiasto z gatunku tych bardziej mokrych, lecz zawsze jest "mokre" równomiernie :)
UsuńCzy prodziż można wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej można było wyjąć ciasto? Drugie pytanie czy w prodziżu ustawiam górną grzałkę czy obie? Jutro rano mam zamiar upiec ten serniczek
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można prodiż papierem wyłożyć :) co do grzania - ja mam stary prodiż tylko z górną grzałką, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy nalezy piec równiez z uzyciem dolnej grzałki ?
OdpowiedzUsuńmAM JESZCZE PYTANKO CO TO ZNACZY ZE NA ZMIANE DODAJEMY SER ? ORAZ ROZUMIEM ZE PO PODANIU SERA NADAL MIKSUJEMY ?
OdpowiedzUsuńser dodajemy na zmianę z masłem - trochę masła, trochę sera itd. :)
UsuńA jak nie mam malaksera?
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy z mężem wczoraj sernik po raz pierwszy, wyszedł super, jedynie brzoskwinie opadły na sam spod. Czy ma Pani jakiś na to sposób?
OdpowiedzUsuńMoże dali Państwo za dużo brzoskwiń - ja daje tak 4 połówki na sernik. Lub za duże kawałki , pozdrawiam
UsuńSzukajac jakiegos fajnego przepisu na sernik wpadlam tutaj. I co widze? Mnostwo smakowitych rzeczy :-).
OdpowiedzUsuńJutro sobota wyprobuje przepis. Wyglada super no i niezbyt skomplikowany na szczescie.
Polecam i zapraszam jak najczęściej :) pozdrawiam
UsuńSzukajac fajnego i nie strasznie skomplikowanego przepisu na sernik wpadlam tutaj. Hmm... smakowicie ten blog wyglada. Jutro sobota wiec wyprobuje przepis na sernik z brzoskwiniami :-).
OdpowiedzUsuńZrobiłam sernik. Niestety opadł. Ale mam nadzieję, że przynajmniej będzie smaczny. Szkoda, taki był piękny podczas pieczenia. Ale dziękuję za podpowiedź. Chyba niepotrzebnie przestawiałam go podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńTak, to wina otwierania w trakcie pieczenia :( następnym razem proszę tego nie robić i z pewnością nie klapnie :)
Usuńjuż jest w prodiżu, niedługo będzie gotowy :) tylko niestety w moim jest twaróg półtłusty :P nie było innego w sklepie :P
OdpowiedzUsuńpiekł się w prodiżu przez 38 minut i go nie wyciągałam , nie otwierałam prodiża. był w nim całą noc i wydaje sie niedopieczony
OdpowiedzUsuńzrobiłam w prodiżu wg przepsu piekl sie przez 38 min i pozniej 15 min go Nie ruszalam.W smaku bardzo pyszny ale niestety w srodku nie dopieczony ale zrobie drugie podejscie i jutro upieke ale dluzej mam nadzieje ze tym razem wyjdzie
OdpowiedzUsuńhej własnie wkładam do piekarnika zobaczymy oby wyszedł
OdpowiedzUsuńMusi się udać :)
UsuńPozdrawiam
Własnie piekę z połowy porcji w małej tortownicy, wygląda swietnie, pachnie też super zarumieniło się- własnie go "wietrzę" w piekarniku. Jutro rano bedziemy próbować. Mandy
OdpowiedzUsuńCzekam na relację jak smakował :) pozdrawiam
UsuńWitam, czy mogę ten sernik zrobić na spodzie? Upiecze się nez problemu?
UsuńSzczerze mówiąc nie robiłam go na spodzie :) Ale udaje się zawsze :)
UsuńWitam a czy można piec ten serniczek na termoobiegu? Czy konieczna jest grzanie góra dół?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko trzeba skrócić czas pieczenia :)
UsuńMoje ulubione ciacho to sernik. Przepisow na sernik wszelakiego rodzaju mam duzo. Ale ten jest szybki i prosty. I robie go czesto kazdemu smakuje. Super naprawde super przepis a wysmienity serniczek ;-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście smakowity serniczek! Robiłam mikserem i następnym razem zmielę twaróg, myślę że wtedy to nareszcie będzie TEN sernik!
OdpowiedzUsuńPani Małgosiu, pozdrawiam i dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę :-) pozdrawiam
UsuńUpiekłam , rozpływa sie w ustach , jest super...Dziękuję za przepis...Pozdrowionka pani GOSIEŃKO.
OdpowiedzUsuńSuper!!! Bardzo się cieszę, że smakował :) również pozdrawiam
UsuńZa chwilę go robię , mam nadzieje że się uda :)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze wychodzi :) nie może być inaczej :)
Usuńwitam mam pytanie chce upiec sernik ale niemam takiej tortownicy czy moge zastapic forma solikonawa taka jak na babke
OdpowiedzUsuńPani Oliwio, ja w ogóle nie mam doświadczenia z foremkami silikonowymi, ale myślę, że jeśli coś jest dedykowane do pieczenia - to powinno się udać :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZnalazlam ten przepis przed swietami i wyprobowalam. Musze przyznac pysznosci. Wyszedl idealny zrobilam w wersji czystej bez rodzynek badz brzoskwin ale z czekolada u gory . pysznosci . polecam ten sernik xxxx
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakował :) pozdrawiam
UsuńTytuł nie jest przesadzony :) To naprawdę najlepszy sernik!!! Piekłam w prodiżu. Wyszedł wyśmienity, nie opadł. Ja dałam cieniutkie kruche ciasto. Bardzo dziękuje za podzielenie się przepisem. Od dzisiaj tylko ten sernik będę piekła. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakował :) Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego naj!
UsuńMoże być tak twaróg poltlusty??
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda że ser jest bardzo delikatny, to prawda?
OdpowiedzUsuńSernik jest delikatny - dosłownie rozpływa się w ustach :)
Usuńa czy moze byc poltlusty z piatnicy?
OdpowiedzUsuńmoże być i półtłusty, choć chyba z tłustym lepszy :)
Usuńkupie tlusty ;). dziekuje.
OdpowiedzUsuńTo dobry pomysł :) Życzę smacznego!
UsuńSernik wylądował w piekarniku:-D Mam nadzieję że nie wyląduje w koszu, bo w Belgii ciężko o dobry Polski twaróg:-P
OdpowiedzUsuńNo i pozostaje czekać...jeszcze 50 min...a ślinka cieknie;-)
Super! Tylko proszę dać mu wystygnąć w piekarniku i nie wyciągać za szybko bo opadnie :)
UsuńSernik był S U P E R ! Polskiego twarogu została mi niestety kostka 250g, więc dziś zrobie muffiny z tego przepisu :-D dziękuję :-D:-*
UsuńBardzo się cieszę 😁 pozdrawiam
UsuńIle minut miksować żółtka z cukrem?
OdpowiedzUsuńna gładką masę :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbędzie dobrzy, jeśli proporcjonalnie pomniejszy Pani resztę składników :)
Usuńdziekuje.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie czy czas pieczenia sernika w prodiżu 38 min , zaczynamy odliczac od momentu włączenia, czy nalezy chwilę poczekać do rozgrzania i dopiero odliczyć 38 min???
OdpowiedzUsuń