Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice
SKŁADNIKI
1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)
50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
25 dag pieczarek
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
masło
sól, pieprz, wegeta, słodka papryka
FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki.
Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody
i dusimy do miękkości.
Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.
Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę
i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE
Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.
Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm
i rozkładamy jak książkę.
Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm
(potrzebna mocna ręka ;) ).
Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.
Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem)
lub spinamy wykałaczkami.
Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.
Dodajemy masło i szklankę
wody.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.
Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.
Jeśli szukacie fajnej brytfanny do pieczenia - polecam KLIK! KLIK!
PYSZNIE ZAKRĘCONE !!!
przepis świetny :) pozdrawiam i zapraszam na tradycyjny rosół na ogniu warzony http://www.grillobranie.pl/2011/07/21/tradycyjny-rosol-gotowany-w-kociolku-na-ognisku/ ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńspróbuję, składniki wskazują, iż może być rzeczywiście smaczne
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis, wypróbuję,
OdpowiedzUsuńJagódka
Jadłam coś podobnego w wersji warstwowej, pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco, napewno spróbuje
OdpowiedzUsuńMyślę,że przekąska na zimno też się sprawdz
OdpowiedzUsuńTak , na zimno też może być :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super a smakuje jeszcze lepiej.Wchodzi na stałe do mojego menu.
OdpowiedzUsuńWitam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam takie zapytanie,czy można te Pani przepisy podawać też w formie do druku,gdyż ułatwiło by to zapisanie przepisu,będę wdzięczna za odpowiedź.Przepisy są bardzo fajne i czesto z nich korzystam,dziękuje.
Witam, pod każdym przepisem jest ikonka do druku :) pod autorem - pozdrawiam i cieszę się, że przepisy się przydają
Usuńikonki są pod przepisami, kiedy wejdzie się bezpośrednio do danego przepisu - klikając w jego tytuł :) mam nadzieję, że zrozumiale i wyczerpujaco odpowiedziałam :) pozdrawiam
UsuńWydaje mi się, że dolewanie wody do pieczarek jest zbędne, same puszczą dużo płynu. Szkoda smaku.
OdpowiedzUsuńWitam, w piekarniku bez przykrycia?, pieczemy grzałki góra-dół czy termoobieg, czy...? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPod przykryciem, góra -dół, może być też z termoobiegiem :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie rolady właśnie na ciepło i na zimno. Tylko nie daje wcale mięsa mielonego a sam farsz z pieczarek. Świetne i samczne jedzono zamiast sztucznych sklepowych wędlin.
OdpowiedzUsuńLubię takie rolady na pewno przetestuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już tę roladkę i jest pyszna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :) pozdrawiam
UsuńBoję się troche czy nie bedzie za sucha? Moze w srodek dodac slupki sloniny?
OdpowiedzUsuńNie jest sucha, jeszcze podaje się z sosem :)
UsuńWidać,że pycha. Zrobię ją na pewno.
OdpowiedzUsuńPolecam :) pozdrawiam
Usuń