Moja pierwsza tarta - muszę przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!!
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany -
i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
Krem
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji
10 dużych truskawek ,
2 sztuki kiwi
mogą być inne owoce, bakalie, czekolada ....
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy na cieście folię aluminiową
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.
Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy na cieście folię aluminiową
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.
Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Pycha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwodzicielka ,ta tarta.:)
OdpowiedzUsuńo tak ,uwodzi swoim smakiem :)
UsuńNie da się obok niej przejść obojętnie ..... :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńCudowności tu u Ciebie zawsze. Ależ mnie wzięła ta tarta! Tłusta trochę wprawdzie (mascarpone), ale co tam. Dłużej pobiegam i się spali (tak będę sobie powtarzać od 10. km) ;)
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Czy można dodawać surowe białko /do kremu oczywiście/ ?
OdpowiedzUsuńteż mnie to białko zaniepokoiło. Ja bym go odpuściła, chyba że ciasto szybko zniknie, a to możliwe. Bita śmietana z mascarpone jest pyszna.
UsuńCiasto znika błyskawicznie :)
UsuńAle apetycznie wygląda :) i jaki kolorowy, musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuń