Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i brokułami - z dwoma serami :)
SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy.
Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.
Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.
Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą.
Posypujemy
1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę -
ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser. Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy.
Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Z serii błyskawiczne - tym razem dla miłośników dań na ostro :)
SKŁADNIKI 5 łyżekkaszki kuskus 1/2 małej cebuli 1/2 dużej zielonej papryki 1-2 papryczka chili (w zależności jak bardzo ostro lubicie jeść) 10 czarnych oliwek łyżka oliwy z oliwek sól
Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje. Cebulę, zieloną paprykę i chili kroimy w kostkę, oliwki w krążki. Dodajemy warzywa i oliwę do kaszki. Mieszamy i gotowe :)
Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;) Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja
CIASTO: 800 g mąki pszennej 60 g drożdży 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
SOS: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g) po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody
Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce.
DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek lub grzybów leśnych 1 duża cebula 400 g sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.
Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.
Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.
Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI
1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny
PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki, a jajka w ósemki. Polewamy według upodobań sosem chili słodko-pikantnym.
Podajemy z chrupkim pieczywem
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu - gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)
SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light :) ) sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła.Po zagotowaniu odlewamy wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamywodą do ok.3/4 wysokości garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.
Kombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie: naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi orzechami Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały :) SKŁADNIKI Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml) 50 g karmelizowanych orzechów - przepis tutaj cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Miksujemy ze sobą składniki ciasta. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni z obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niż tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo zgęstnieje - dodajemy trochę mleka. Karmelizowane orzechy siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem. NIEBO W GĘBIE :)
Pyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów
SKŁADNIKI
200 g orzechów włoskich ( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały) 150 g cukru
PRZYGOTOWANIE Orzechy wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Cukier wsypujemy do drugiej miski. Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące wsypujemy do miski z cukrem. Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka. Blachę wsuwamy na górę piekarnika. Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują.
Dzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :)
SKŁADNIKI
350 g makaronu razowego (np.świdry) 1 kulka mozzarelli - 125g 450 g mrożonego szpinaku 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :) Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem.