środa, 11 lutego 2015

Awokado zapiekane z jajkiem

Pyszne śniadanie dla miłośników awokado i jajek :)

awokado 
 
SKŁADNIKI

1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
plasterek szynki
sól
kolorowy pieprz
szczypiorek






 

PRZYGOTOWANIE
Awokado myjemy, przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Łyżką usuwamy trochę miąższu, żeby zrobić miejsce dla jajek :) . Wbijamy jajka. Szynkę siekamy i posypujemy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 minut (tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało trochę płynne). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

jajkaawokado


8 komentarzy:

  1. Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie próbowałam awokado. Nie wiem jak smakuje ale wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora spróbować -ja uwielbiam :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Kurcze, że ja na to nie wpadłam :P Super. Zrobimy sobie z Mężulkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na podanie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu zjedliśmy z apetytem, pyszne jedzonko, które ekspresowo można zrobić. Dziękujemy za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez zrobię bo wyglada apetycznie kiedyś nie lubiałam awokado ale teraz mi posmakowało dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, a awokado smaczne no i w zdrowe tłuszcze bogate :)

      Usuń