piątek, 27 lutego 2015

Pączki z marmoladą

Pyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :)

SKŁADNIKI
1 kg mąki
200 g masła
6 żółtek + 2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
100 g drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
kieliszek rumu/spirytusu (50 g)
twarda marmolada
Do smażenia :
3 kostki smalcu
1 l oleju

PRZYGOTOWANIE
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką 
i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których  środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku.


pączki



domowe pączki


W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka.


pączki

Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego :)

Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
faworki Babci Stasi  , pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe , błyskawiczne faworki , szybkie pączki z ricotty łatwe faworki 
tureckie pączki


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

pączki


pączki

65 komentarzy:

  1. jeśli tylko zdążę to zrobię na pewno, przepis ogromnie mi się podoba <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi również przepis się podoba

      Usuń
    2. Polecam więc wypróbować :) pączki wychodzą świetnie :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Budyn ugotowac na wodzie czy mleku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki" pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam. A co zrobić, żeby paczki podczas smażenia nie pękały i żeby marmolada się z nich nie wydostawała. Tak mi się kiedyś zrobiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pączki pękają - do tłuszczu dodajemy pół kieliszka octu :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Dziękuję za pyszny przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozna zamiast smalcu uzyc tylko oleju moj maz nie znosi smalcu.

    OdpowiedzUsuń
  6. We wszystkich przepisach jest mleko, a tu nie ma. Pączki wyglądają na zdjęciach na bardzo pulchne. Czy tak jest rzeczywiście? A jak długo utrzymują świeżość? Planuję je wypróbować, bo wyglądają niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki są pulchniutkie i długo świeże. Polecam ten przepis, moja Teściowa robi je od lat:) Po kilku dniach są równie smaczne, ja nawet tydzień je trzymam - wtedy wrzucam na chwilę do mikrofalówki i są super :)

      Usuń
  7. Witam. Pączki wyglądają wspaniale. Niestety ja mam zawsze problem bo podczas pieczenia moje pączki się otwierają:( Co robię źle??? Proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję smażyć najpierw stroną gdzie się sklejalo -dół. Do tłuszczu można też dodać pół kieliszka octu, by zapobiec pękaniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia i smacznego :)

      Usuń
  8. Witam ile pączków wychodzi z jednego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam :) bo intrygował mnie ten budyń :) są na prawdę pyszne :)polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. My też się zajadamy nimi w ten weekend :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Witam.
    Czy zamiast spirytusu i w ogóle alkoholu mogę użyć octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć osobiście preferuję alkohol :) pozdrawiam

      Usuń
  11. A z tych pozostałych białek co z nimi zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białek można zrobić np. bezę lub migdałowe ciasteczka
      http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka-amaretti.html

      Można też białka mrozić i wykorzystać w przyszłości :)

      pozdrawiam

      Usuń
  12. Mnie również zaintrygował ten przepis inny niż wszystkie (budyń i bez mleka). Zrobiłam je wczoraj, wyszły na prawdę pyszne. Pulchne i delikatne. Dziś zobaczę jak smakują na drugi dzień, ale myślę, że równie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowały :) ja zawsze wrzucam kilkudniowe pączki do mikrofalówki na chwilę i są jak "nowe" :) pozdrawiam

      Usuń
  13. Witam wlasnie mam zamiar robic paczki z pani przepisu. Prosze mi powiedziec czy ten alkohol musi byc dodany? Mozna go pominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol w pączkach, czy faworkach sprawia, że ciasto nie pochłania tłuszczu. On i tak odparuje i smaku czuć nie będzie, jednak warto dodać ze względów, o których piszę :) pozdrawiam

      Usuń
  14. Czy mozna uzyc innego alkoholu lub wogole go pominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też dodać trochę octu do ciasta, albo wódkę lub ocet do tłuszczu, na którym smażymy.

      pozdrawiam

      Usuń
  15. A z cukrem ucieramy 6 żółtek i 2 całe jaja jednocześnie ? Tak jak jest to wypisane w składnikach ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobilam wszystko jak w przepisie i moje ciasto wyszlo strasznie rzadkie a o walkowaniu nie mawet mowy.konsystencja byla ok dopoki nie dodalam jajek, masakra, tak czy owak pozwolilam zeby ciasto wyroslo i nakladalam je lyzka do pieczenia bo nie szlo inaczej,i kieliszek alkoholu to albo za malo albo i wspomoc octem sie trzeba ,bo strasznie wciagnely ojej,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo, robimy pączki od lat i zawsze wychodzą fantastyczne. Być może ciasto było za krótko wyrabiane, a może żółtka nie do końca utarte? Coś poszło nie tak. Mały kieliszek alkoholu w zupełności wystarcza, by pączki nie chłonęły tłuszczu ....

      Usuń
  17. Pączusie idealne, pyszne, a jak się można odstresować wyrabiając ciasto 😃 Dziękuję, fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy z drożdży nie trzeba robić zaczynu?I Masła nie trzeba roztopic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, należy postępować zgodnie z przepisem :) pozdrawiam

      Usuń
  19. Pączki naprawdę pyszne ��Dziekuje za dobry przepis .��Polecam

    OdpowiedzUsuń
  20. Pieklam w sobotę a jeszcze dzis mieciutkie a jest poniedzialek.Moze jeszcze jakies ciekawe przepisy Pani ma ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pączki smakują :) Co do przepisów - jest ich na blogu blisko 470 więc proszę się rozejrzeć :)
      pozdrawiam

      Usuń
  21. Przepis jest super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne pączki, polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy te pączki które przygotowane są do smażenia zostawia się jeszcze do wyrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
  24. Super przepis. Zobaczymy czy jutro będą również puszyste. Ja wykrawalam szklanka i wyszło ich baardzo dużo, ponad 60 sztuk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) pewnie ciasto było cieniej rozwałkowane :)
      Słodkiego Tłustego Czwartku!

      Usuń
    2. Ja dzisiaj będę robić pączki według tego przepisu mam nadzieje że będą smaczne :)

      Usuń
  25. Jakie cudne masz pączki! Biorę przepis i spróbuję, krok po kroku, zrobić takie, jak twoje. Życz mi powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:)Mam nadzieję, że choć raz, zjem udane pączki własnego wypieku:)

      Usuń
    2. to trzymam kciuki - przepis nie zawodzi!

      Usuń
  26. A można bez rumu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, chodzi o to że dodatek alkoholu sprawia, że pączki nie "piją" tłuszczu :) można też dodać octu

      Usuń
  27. Witam😊 Czy nie "zabiję"drożdży jak pokruszę je na gorący budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obaw, przepis sprawdzony od lat 😁pozdrawiam

      Usuń
  28. W środku wyszły niestety surowe 🤨

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie smażyły się za krótko w zbyt wysokiej temperaturze :(

      Usuń