Pyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :)
SKŁADNIKI
1 kg mąki
200 g masła
6 żółtek + 2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
100 g drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
kieliszek rumu/spirytusu (50 g)
twarda marmolada
Do smażenia :
3 kostki smalcu
1 l oleju
PRZYGOTOWANIE
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką
i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku.
W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka.
Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego :)
Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
faworki Babci Stasi , pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe , błyskawiczne faworki , szybkie pączki z ricotty , łatwe faworki
tureckie pączki
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pączuszki idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjeśli tylko zdążę to zrobię na pewno, przepis ogromnie mi się podoba <3
OdpowiedzUsuńPączki pychota , polecam :)
Usuńmi również przepis się podoba
UsuńPolecam więc wypróbować :) pączki wychodzą świetnie :) pozdrawiam
UsuńBudyn ugotowac na wodzie czy mleku?
OdpowiedzUsuń"Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki" pozdrawiam :)
UsuńWitam. A co zrobić, żeby paczki podczas smażenia nie pękały i żeby marmolada się z nich nie wydostawała. Tak mi się kiedyś zrobiło.
OdpowiedzUsuńJeśli pączki pękają - do tłuszczu dodajemy pół kieliszka octu :) pozdrawiam
UsuńDziękuję/
UsuńDziękuję za pyszny przepis !!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pączki smakują :) pozdrawiam
UsuńMozna zamiast smalcu uzyc tylko oleju moj maz nie znosi smalcu.
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńWe wszystkich przepisach jest mleko, a tu nie ma. Pączki wyglądają na zdjęciach na bardzo pulchne. Czy tak jest rzeczywiście? A jak długo utrzymują świeżość? Planuję je wypróbować, bo wyglądają niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńPączki są pulchniutkie i długo świeże. Polecam ten przepis, moja Teściowa robi je od lat:) Po kilku dniach są równie smaczne, ja nawet tydzień je trzymam - wtedy wrzucam na chwilę do mikrofalówki i są super :)
UsuńWitam. Pączki wyglądają wspaniale. Niestety ja mam zawsze problem bo podczas pieczenia moje pączki się otwierają:( Co robię źle??? Proszę o pomoc.
OdpowiedzUsuńProponuję smażyć najpierw stroną gdzie się sklejalo -dół. Do tłuszczu można też dodać pół kieliszka octu, by zapobiec pękaniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia i smacznego :)
UsuńWitam ile pączków wychodzi z jednego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńOkoło 40 sztuk, pozdrawiam
UsuńRobiłam :) bo intrygował mnie ten budyń :) są na prawdę pyszne :)polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. My też się zajadamy nimi w ten weekend :) pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast spirytusu i w ogóle alkoholu mogę użyć octu?
Można, choć osobiście preferuję alkohol :) pozdrawiam
UsuńA z tych pozostałych białek co z nimi zrobić?
OdpowiedzUsuńZ białek można zrobić np. bezę lub migdałowe ciasteczka
Usuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka-amaretti.html
Można też białka mrozić i wykorzystać w przyszłości :)
pozdrawiam
Mnie również zaintrygował ten przepis inny niż wszystkie (budyń i bez mleka). Zrobiłam je wczoraj, wyszły na prawdę pyszne. Pulchne i delikatne. Dziś zobaczę jak smakują na drugi dzień, ale myślę, że równie dobrze.
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowały :) ja zawsze wrzucam kilkudniowe pączki do mikrofalówki na chwilę i są jak "nowe" :) pozdrawiam
UsuńWitam wlasnie mam zamiar robic paczki z pani przepisu. Prosze mi powiedziec czy ten alkohol musi byc dodany? Mozna go pominac?
OdpowiedzUsuńAlkohol w pączkach, czy faworkach sprawia, że ciasto nie pochłania tłuszczu. On i tak odparuje i smaku czuć nie będzie, jednak warto dodać ze względów, o których piszę :) pozdrawiam
UsuńCzy mozna uzyc innego alkoholu lub wogole go pominac?
OdpowiedzUsuńMożna też dodać trochę octu do ciasta, albo wódkę lub ocet do tłuszczu, na którym smażymy.
Usuńpozdrawiam
A z cukrem ucieramy 6 żółtek i 2 całe jaja jednocześnie ? Tak jak jest to wypisane w składnikach ?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuńpozdrawiam
Zrobilam wszystko jak w przepisie i moje ciasto wyszlo strasznie rzadkie a o walkowaniu nie mawet mowy.konsystencja byla ok dopoki nie dodalam jajek, masakra, tak czy owak pozwolilam zeby ciasto wyroslo i nakladalam je lyzka do pieczenia bo nie szlo inaczej,i kieliszek alkoholu to albo za malo albo i wspomoc octem sie trzeba ,bo strasznie wciagnely ojej,
OdpowiedzUsuńPani Magdo, robimy pączki od lat i zawsze wychodzą fantastyczne. Być może ciasto było za krótko wyrabiane, a może żółtka nie do końca utarte? Coś poszło nie tak. Mały kieliszek alkoholu w zupełności wystarcza, by pączki nie chłonęły tłuszczu ....
UsuńPączusie idealne, pyszne, a jak się można odstresować wyrabiając ciasto 😃 Dziękuję, fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) na zdrowie :)
UsuńCzy z drożdży nie trzeba robić zaczynu?I Masła nie trzeba roztopic?
OdpowiedzUsuńNie, należy postępować zgodnie z przepisem :) pozdrawiam
UsuńPączki naprawdę pyszne ��Dziekuje za dobry przepis .��Polecam
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę,że smakowały :) pozdrawiam
UsuńPieklam w sobotę a jeszcze dzis mieciutkie a jest poniedzialek.Moze jeszcze jakies ciekawe przepisy Pani ma ?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pączki smakują :) Co do przepisów - jest ich na blogu blisko 470 więc proszę się rozejrzeć :)
Usuńpozdrawiam
Przepis jest super!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! pozdrawiam
UsuńPyszne pączki, polecam;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że smakowały :)
UsuńCzy te pączki które przygotowane są do smażenia zostawia się jeszcze do wyrośnięcia?
OdpowiedzUsuńnie, nie ma takiej potrzeby :) pozdrawiam
UsuńSuper przepis. Zobaczymy czy jutro będą również puszyste. Ja wykrawalam szklanka i wyszło ich baardzo dużo, ponad 60 sztuk.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) pewnie ciasto było cieniej rozwałkowane :)
UsuńSłodkiego Tłustego Czwartku!
Ja dzisiaj będę robić pączki według tego przepisu mam nadzieje że będą smaczne :)
UsuńJa już mam :) smacznego!
UsuńJakie cudne masz pączki! Biorę przepis i spróbuję, krok po kroku, zrobić takie, jak twoje. Życz mi powodzenia!
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego :)
UsuńDzięki:)Mam nadzieję, że choć raz, zjem udane pączki własnego wypieku:)
Usuńto trzymam kciuki - przepis nie zawodzi!
UsuńA można bez rumu?
OdpowiedzUsuńmożna, chodzi o to że dodatek alkoholu sprawia, że pączki nie "piją" tłuszczu :) można też dodać octu
UsuńWitam😊 Czy nie "zabiję"drożdży jak pokruszę je na gorący budyń?
OdpowiedzUsuńNie ma obaw, przepis sprawdzony od lat 😁pozdrawiam
UsuńW środku wyszły niestety surowe 🤨
OdpowiedzUsuńwidocznie smażyły się za krótko w zbyt wysokiej temperaturze :(
Usuń