Rewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson.
Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!) sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)
SKŁADNIKI (około 60 pączusiów)
200g serka ricotta
2 jajka
75g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.
Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy.
Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto.
W razie potrzeby uzupełniamy olej.
Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :)
Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe,
faworki Babci Stasi pączki z marmoladą, faworki błyskawiczne ,
łatwe faworki oraz tureckie pączki
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Lubię takie, są mięciutkie i delikatne
OdpowiedzUsuńtakie właśnie są :)
Usuńsuper takie pączuszki na serku :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńserowe pączki? nie próbowałam , ale wyglądają zachęcająco więc pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpolecam, pyszne są :)
Usuńile wychodzi tych poczkow
Usuń"Składniki (około 60 paczusiów )"
UsuńPozdrawiam
wlasnie zrobilam te paczki i nie ma mozliwosci zeby 60szt wyszlo z pol szklanki maki. mi wyszlo 25 bardzo malutkich.
Usuńbardzo smaczne, cos innego ale ilosc znacznie przesadzona
Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńDzięki, warto wypróbować :) pozdrawiam
UsuńGdzie kupić serek ricotta ?:)
OdpowiedzUsuńw marketach i sklepach sieciowych też bywa :) pozdrawiam
UsuńDziękuję, rozejrzę się :D
UsuńA nie nasiąkają bardzo tłuszczem? Wyglądają na nasiąknięte...
OdpowiedzUsuńNie, ładnie się odsączają, na patelni są króciutko , są leciutkie i pysze , pozdrawiam
Usuńna pewno tylko 75 g mąki???
OdpowiedzUsuńTak , pomyłki nie ma :) pozdrawiam
UsuńDziękuję.
UsuńTrochę miałam wątpliwości, bo to niecałe pół szklanki, prawda?
Tak , to właśnie około 1/2 szklanki mąki :)
Usuńa z innego serka mozna tez zrobic bo u mnie to ciezko na wiosce
UsuńUżyłam zwykłego białego serka śniadaniowego o neutralnym smaku i wyszły super;-)
Usuń60 sztuk bzdura!!!Chyba o srednicy centymetra.
OdpowiedzUsuńPrzecież to są mini pączki , kładzione małą łyżeczką. Na zdjęciach też to widać :)
UsuńCzy moge uzyc np serek wiejski zamiast ricotta?
OdpowiedzUsuńpolecam raczej mascarpone, pozdrawiam
Usuńzrobilem i jestem troche zawiedziony...zeby bylo ich 60 to trzeba zrobic groszki :-( a w smaku...bez rewelacji...niestety
OdpowiedzUsuńPaczusie smaczne ale wyszlo mi ich moze 20 szt. Naprawde staralam sie robic malutkie..
OdpowiedzUsuń20 ? To może łyżką kładzione, a nie łyżeczką...pozdrawiam
Usuńbardzo fajne
OdpowiedzUsuńniestety z tej ilosci skladnikow wyjdzie max 30 mini paczkow - nakladanych lyzeczka. nie ma tez opcji zeby wygladaly jak na zalaczonym zdjeciu - przypominaja bardziej racuchy. ale w smaku ciekawe.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu są pączusie robione przeze mnie - osobiście policzone i wyglądają jak wyglądają - czyli się da, ale to kwestia wprawy 😀 pozdrawiam i życzę smacznego!
Usuń