Pyszna orientalna sałatka z kurczakiem - pełna aromatów i bardzo sycąca
SKŁADNIKI
1 łyżka oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 cebula
1 łyżka zielonej pasty curry
500 g piersi z kurczaka
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
1 mała kapusta pekińska
pęczek szczypiorku
1 długi ogórek
1 duża czerwona papryka
125 g kiełków fasoli mung z zalewy
PRZYGOTOWANIE
Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka
i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy kurczaka z patelni, odsączone kiełki fasoli i posiekany szczypiorek. Smacznego :)
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Uwielbiam kuchnię azjatycką, a ten przepis wygląda na przepyszny :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować :) pozdrawiam
UsuńJaka fajna kolorowa:)
OdpowiedzUsuń