niedziela, 8 lutego 2015

Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą

Pyszne domowe zapiekanki z serem i pieczarkami. Innych nie jemy - w żadnych budkach, ani gotowych sklepowych - pełnych chemii ...
Nie wymagają wiele pracy , a smakują ... - sami oceńcie :)


SKŁADNIKI
zapiekanki4 bułki paluchy (lub bagietka)
1 duża cebula
500g pieczarek
150g tartej mozzarelli
pęczek szczypiorku (lub zielona dymka)
sałata lodowa
keczup
sól, pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
łyżka masła

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.  Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Bułki przekrawamy wzdłuż. 
Rozkładamy na nich pieczarki - wraz z wytworzonym sosem. Posypujemy tartą mozzarellą.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (może być z termoobiegiem) przez około 
10 minut. Podajmy na liściach sałaty, polewamy keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pyszne i zdrowe domowe fast foody gotowe :)  Smacznego !!!


zapiekanki
zapiekanki z serem



 
 

4 komentarze: