Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :)
SKŁADNIKI
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z cytryny.
Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut.
Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Witam:)Wczoraj zrobiłam ową babkę...wyszła pyszna:)))
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowała :) pozdrawiam
UsuńProsta, klasyczna babka. A jaka pyszna !
OdpowiedzUsuńCzy mogę ją piec w keksówce, foremce korytko?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można:)
UsuńPodoba mi się ta babka, ma dużo masła, więc pewnie jest pyszna.Myslę, aby ją zrobić na te święta, a może ma Pani innego hiciora babkowego???:) :) :)
OdpowiedzUsuń