Pyszny a przede wszystkim szybki w wykonaniu deser - czekoladowa tarta z kremem ze śmietanki i serka mascarpone - raz zrobicie i się zakochacie <3 SKŁADNIKI Spód: 220 g maślanych herbatników 110 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Krem: 330 ml śmietanki 30 lub 36% (mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (można też dodać rozpuszczony w małej ilości wody ksylitol) Ulubione owoce: u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny PRZYGOTOWANIE Herbatniki kruszymy blenderem, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami i kakao. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kakaową masą. Dociskamy równomiernie na środku i bokach foremki. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier i dodajemy po łyżce mascarpone. Całość mieszamy. Nakładamy krem i owoce na spód i wstawiamy na godzinkę do schłodzenia. Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Rozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :) KLIK! KLIK!