Mam dziś dla Was przepis na najlepsze brownie z wiśniami, które świetnie pasują do tego ciasta - cudownie przełamują jego lekką słodycz swoją kwaskowością :)
A że wiśnie w sadzie w tym roku obrodziły i podejść do brownie było już kilka - przedstawiam wersję doskonałą :)
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady - u mnie 64 %
- 150 g cukru lub słodzidła
- kostka masła (250g)
- 300 g wiśni (wydrylowanych - poza sezonem mogą być mrożone)
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i czekoladami. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Nie przerywając dodajemy kakao a następnie powoli mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy do masy połową wiśni i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Dodajemy resztę wiśni lekko je dociskając do ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem). Pieczemy około 30 minut. Jemy jeszcze ciepłe lub przestudzone. Ciasto jest fajnie chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku, Zapach w całym domu obłędny.
Zróbcie koniecznie i dajcie znak jak smakowało :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
A jeśli szukacie fajnych noży do Waszej kuchni - zerknijcie na Ceneo - KLIK!
a ja nie mam termoobiegu to jak upiec?
OdpowiedzUsuńTrzeba zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
UsuńA jakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńJest napisane: 24x28 cm
Usuń