z owocami , które lubię najbardziej :)
SKŁADNIKI
300g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
100ml mleka
15g (3 łyżki) żelatyny
450g twarogu śmietankowego
okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk
na tortownicę 23 cm
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.
Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier
i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy.
Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.
Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
SMACZNEGO !!!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
uwielbiam taki serniczek na zimno, pycha :-)
OdpowiedzUsuńoj pycha, fakt :)
Usuńpysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja tak samo
UsuńSmakowicie tu :) a sterniczek wprost cudownym mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/