czwartek, 8 maja 2014

Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarpone

SKŁADNIKI 
tagliatelle 
400g makaronu tagliatelle      
300g świeżego szpinaku
200g serka mascarpone
100g śmietany kremówki
4 ząbki czosnku
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oliwy
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
parmezan lub inny twardy ser 
do posypania



PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. 
W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony 
i zmniejszy objętość.

makaron ze szpinakiemszpinak


mascarpone ze szpinakiem 
Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą 
i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do woka
i mieszamy z sosem. 



szpinak z mascarpone

                     Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego :)



makaron ze szpinakiem i mascarpone
 


10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo kusząco. Nieraz robię makaron ze szpinakiem i twarogiem, z mascarpone jeszcze nie próbowałam, ale mogę sobie wyobrazić, że takie danie jest nieziemskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest , jest, mascarpone idealnie się nadaje do takich dań :)

      Usuń
  2. Lubię sosy na bazie serka mascarpone, ale nie łączyłam go jeszcze ze szpinakiem, muszę tak wypróbować.

    OdpowiedzUsuń