SKŁADNIKI
400g makaronu tagliatelle
300g świeżego szpinaku
200g serka mascarpone
100g śmietany kremówki
4 ząbki czosnku
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oliwy
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
parmezan lub inny twardy ser
do posypania
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony
i zmniejszy objętość.
Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą
i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do woka
i mieszamy z sosem.
Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego :)
Wygląda bardzo kusząco. Nieraz robię makaron ze szpinakiem i twarogiem, z mascarpone jeszcze nie próbowałam, ale mogę sobie wyobrazić, że takie danie jest nieziemskie.
OdpowiedzUsuńJest , jest, mascarpone idealnie się nadaje do takich dań :)
UsuńPrzepyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńoj tak
Usuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńLubię sosy na bazie serka mascarpone, ale nie łączyłam go jeszcze ze szpinakiem, muszę tak wypróbować.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam - jest bardzo pyszny :)
UsuńA szpinak mrożony w liściach może być?
UsuńMoże być :)
Usuń