SKŁADNIKI (przepis na keksówkę 30x14 cm)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typu 450
1 szklanka cukru/ zamiennie ksylitol
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody
200g powideł śliwkowych
Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g masła
PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy
pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia
i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik.
Pyszny i łatwy piernik gotowy :)
Smacznego !
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
mam małe pytanie... wigilia dopiero za dwa dni a ja już dziś zabieram się za pieczenie piernika.. czy ciasto nie wyschnie i czy nie zmieni się jego smak i konsystencja?
OdpowiedzUsuńjestem początkującą kucharką i nie chcę zepsuć Twojego przepisu.
Nie, nie wyschnie, proszę je przykryć ściereczką -wtedy nie obeschnie, smacznych świąt życzę i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy te składniki to wszystkie na raz mieszać? :) nie stopniowo?
OdpowiedzUsuń(mam na myśli najpierw jajka a następnie reszta)
Wszystkie razem, pozdrawiam
Usuńczy za miast sody można dać proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak można
OdpowiedzUsuńa jaka wielkość ma mieć blaszka do pieczenia
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na keksówkę- 30x14 cm, pozdrawiam
UsuńPrzepis prosty :)
OdpowiedzUsuńPiernik rewelacyjny :)
Cieszę się, że smakował, pozdrawiam
UsuńA czy w piekarniku ma być włączony termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo mocny piekarnik, piekłam bez termoobiegu. Oczywiście można włączyć tę funkcję, ale proszę skrócić na początek czas pieczenia o 5-10 min. i sprawdzać ciasto patyczkiem , pozdrawiam
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :-) piekłam bez jednak i czas jak u Pani. Obawiałam się ze przy termoobiegu by się spalił.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że kolejny przepis wypróbowany i Wam smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam tort czekoladowy albo orzechowy bez mąki :) pozdrawiam
Piernik pyszny. Polewy nie doczekał, ponieważ został pochłonięty.
OdpowiedzUsuń:) Bardzo się cieszę :) z polewą , czy bez i tak jest pyszny :) Polecam teraz powtórkę z polewą, może tym razem doczeka ;) pozdrawiam
UsuńPiernik wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam na próbę przed świętami i już cały zjedzony.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie... jaki wymiar ma Twoja keksówka? Bo mój wyszedł mega wysoki i musiałam troszkę dłużej piec :-)
26x12 cm :) Ale też mój piekarnik jest chyba dość mocny, bo czytelniczki często piszą, że muszą wydłużać czas pieczenia :)
UsuńCieszę się, że smakował, pozdrawiam
A przepraszam bardzo , w komentarzach powyżej widzę, że pisałam, że przepis jest na foremkę 30x14 , więc na keksówkę trochę większą, niż standardowa :) Zaraz dopiszę w przepisie :)
UsuńDziękuję bardzo. Myślisz, że jak upiekę w tej 26x12, to będzie ok? :-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak, trochę wyższy tylko będzie , pozdrawiam
UsuńA dlaczego nie przekroilas piernika na pol wzdluz i nie posmarowalas powidlami sliwkowymi,przeciez w skladnikach je podalas.Mnie wyglada ten piernik na "suchawy" no i nie jestes dokladna,a po komentarzach widze,ze korzystaja z przepisu malo doswiadczone "cukierniczki".JUz w kilku Twoich przepisach zauwazylam niedokladnosc i przeklamania.Sorry ,ze to pisze,ale jak sie cos robi,to albo dobrze,albo wcale.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOwszem powidła są w składnikach. Następnie piszę,żeby wszystkie składniki zmiksować - więc powidła również. Proponuję zacząć od czytania ze zrozumieniem, zanim osądzi się kogoś o "przekłamania". A najlepiej najpierw przepis wypróbować, a dopiero potem komentować smak :). Zapewniam, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i wielu osobom (co widać powyżej) smakuje. Pozdrawiam anonimie ( jak mniemam doświadczona "cukierniczko").
UsuńJakie to typowo polskie, skrytykować i się wymądrzyć. Nie przekroiła bo wcale nie musiała, każdy robi jak chce. Po co te głupie przytyki o 3.50 buahahah
UsuńSuchawy? W ktorym miejscu? Pierniczek pyszny
OdpowiedzUsuńPrawda? Ale jak ktoś ocenia przepis bez wypróbowanią ...pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)
UsuńRównież życzę wesołych świąt ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, ja spróbowałam w tortownicy ;) zobaczymy co z tego wyjdzie ! :) dzieki za przepis ;) pozdrawiam, Sandra
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że smakował :) pozdrawiam
UsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPiernik pachnący, mokry, smaczny - szybko znikający.
Wykonanie jak w tytule "ekspresowe". Polecam .
Antonina.
Cieszę się, że przepis się przydał, u nas w te Święta zniknęły dwa :) pozdrawiam
UsuńPiernik jest boski...
Usuńwłaśnie zrobiłam ten piernik i....jest przepyszny!!!! Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a w smaku naprawdę mu niczego nie brakuje. Przełożyłam go konfiturą z płatków róży i cała rodzinka się nim zajada. Wielki plus także dla polewy! dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTeż go uwielbiamy - bardzo się cieszę, że tak smakował :) pozdrawiam
UsuńA robiła Pani bez powidel? Mam szansę na sukces bez użycia tego składnika???
OdpowiedzUsuńWitam, bez powideł będzie na pewno bardziej suchy - taki powiedzmy - "murzynkowaty" - ale da radę :) pozdrawiam
UsuńA czy można ciasta użyć na muffinki piernikowe? :) czy wystarczy na 10-15 takich ciasteczek?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Pewnie, że można :) spokojnie ciasta wystarczy :) tylko proszę skrócić czas pieczenia - kontrolowałabym patyczkiem po 15-20 minutach, aż do suchego. Pozdrawiam :)
UsuńWyszedł świetny, dzieciaki były wniebowzięte, wcale nie chcą teraz jeśß innych ciast ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam
UsuńCzy do ciasta można dolozyc orzechy włoskie pokrojone? Zeby bogatszy był świątecznie. Pozdrawiam. Joanna
OdpowiedzUsuńPani Joanno, można jak najbardziej :)
UsuńNajlepszy przepis i smak piernika jaki piekłam...polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że tak smakował, pozdrawiam 😁
UsuńRewelacyjny przepis. Zrobiłem w sobotę i przyniosłem do pracy, a moje koleżanki były zachwycone i wszystkie wzięły przepis. Polecam mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńPrzepyszny.... Wprost mega.... Mięcuitki, wilgotny, naprawdę smaczny. Polecam z całego serca������
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńWychodzi mocno słodki?
OdpowiedzUsuńa to zależy, jak kto odczuwa :) Jest trochę słodki, bardzo chyba nie. Zawsze można dać trochę mniej cukru, jeśli się nie lubi. Ksylitolu na pewno mniej bo jest słodszy niż cukier
Usuń