SKŁADNIKI
![krem z dyni dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiT1inp0NYmDg6Z__p5p62dXeqDjDIArHaILScMlVyB9tnBCjoD1QBCf4cHuy7eWkMmPVpGyPTPrBwR0HQOJ7PfSM5XTMJc-nuisT_dViFzKQ_3i7RR_ZwiinpoB2zGxBJOPA-kwaIFTXq/s1600/dynia4.jpg)
1 kg dyni
1 cebula
2 ziemniaki
1 jabłko
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
4 łyżki łuskanych pestek z dyni
3/4l bulionu warzywnego
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
![dynia przepis dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-jh8fRyESmUxWMfqYNLJgK6MQ1ps8psArc30yZ7rf61nMuirqJhTQ92U4YSeaiyc-UeGGblRtZ4Mmbsd9Sn_2zoL6e6_0EYA9sFlF9WdLyWLMRKYRGKR8Ae1sEGkDISXOoVLSZhBihEwP/s1600/dynia6.jpg)
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.
![zupa z dyni dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgEb-biTb00NVK9c1-Ww6PugUF4Wnrn5bDSBelBkN3tFUQG2uRRWJISUsGY6CgKwsPeyfNxcdxgtkDPhpEbXcDjKCJcmQWILKPakEO80J5eAsEacFtC3sGLwfbDkv274K-JproCK_pSoRR/s1600/dynia7.jpg)
i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir.
Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.
Dolewamy bulion, przyprawiamy solą
i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni.
Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.
Możemy też przygotować zupę na bazie
gotowego puree z dyni
Pyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
![krem z dyni z imbirem krem z dyni](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilzy72fMHW6WzfCmgs2gTRG2vLRLuAFPWiRJczlBrooLPB0I7ZUdii5KU97a4_5wQ1KW4T-H4yNPARE8JksVOg9YqkXq_MxeXrjoIf1IiiZU9BwM9kGFO_zyBgrAusZ-rv8MrZJtD9ffnw/s1600/dynia.jpg)
krem z dyni to najlepsza zupa jesieni!
OdpowiedzUsuńoj tak :) pozdrawiam
UsuńZ imbirem i curry to chyba moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńa ile dać puree z dyni ? też 1kg czy troche mniej?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o purre to myślę,że 1-2 szklanki spokojnie wystarczą - jak daję 2 to mam spokojnie na dwa dni :) pozdrawiam
Usuńdziękuję bardzo, już nie spojrzałam na odpowiedź jak zrobiłam, ale wyszło pyszne, z tym że dodałam na koniec śmietankę 18% bo mi zostało po zupie marchewkowej :) ogólnie dodałam chyba 650g tego pure :)
UsuńTo smacznego :)
Usuń