Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ...
Ciasto
200 g mąki tortowej
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je formując koło większe od foremki. Formę do tarty smarujemy masłem.Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcem
![tarta z borówkami tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp3xxU9RtPfSPqktOcDiAbMxVLl9NeK5LUTo8C7AuR2NdA_3YVHYhnSrseB6HykfrrxnO3QbOGuvGAAuRzBGkPTpcvp-NsorBuw3Wansi-f2PzidyRIpRWRE939N9PeYAzvDIQ57X76cTe/s1600/tarta.jpg)
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 2 limonek
Do dekoracji
250g borówki amerykańskiej
250g borówki amerykańskiej
lub inne ulubione owoce :)
listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
![tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioZ1lwCRUDw4XEaHG5X1vHM3__JOaPiyZ8L2uNGH-waOoM8Q9yNsJlYsJdcmG6DrfahFYtC5YXXTfa24b45G0mtTK8blfzT5_ifeIzuB-91AQBFpTsbEXjLf99wLQPBYKsWU8MNmidH92v/s1600/tarta11.jpg)
Na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni wkładamy foremkę do lodówki. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę lub ceramiczne kulki, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut.
Potem zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto.
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę
z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę
z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
![krem z mascarpone krem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYgnSaVTytiRziG84oOZQOmRzapFWOGo9eGQxcszrT98QuaPJibX9FPwxQc9GkhrHyx1X1ytmFQKOwrXY98eDU8b7r0DC7muScjZ9p62bHiFzSYm-y1fZ93fQDQUGiHlXUW4kcYh_S05aJ/s1600/tarta5.jpg)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam.
Zachwycilam.
Ale ta tarta ma jedna wadę. Wyparowuje w nocy z lodówki.
Super :) ,pozdrawiam
Usuń