Pikantna sałatka z grillowanymi szparagami, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Wczoraj (w dniu swoich imienin :)) dostałam paczkę niespodziankę od Lidl Polska. Było w niej wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 g mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi Italiamo) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków cherry oliwa z oliwek (Italiamo) spray chili (Italiamo z Lidla) lub oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy sprayem chili (2-3 razy). Smacznego :) Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz