czwartek, 19 stycznia 2017

Razowe penne z indykiem i brokułem w sosie jogurtowym

Pyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :) 
Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie.
Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal)
makaron200 g filetu lub sznycli  z indyka
200 g makronu pełnoziarnistego np. penne
500 g brokuła (może być mrożony)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona, 
suszona bazylia, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. 
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy solą ,pieprzem i papryką.Do usmażonego mięsa dodajemy odcedzony makaron i jogurt wymieszany z łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Na końcu dodajemy różyczki brokuła i razem mieszamy. Od razu podajemy. Smacznego :) 


brokuły
brokuł przepisy

1 porcja 620 kcal 
- białka - 45 g
- tłuszcze - 15 g
- węglowodany - 74 g 
- błonnik - 15 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie



6 komentarzy:

  1. Super obiadek, wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę przepis, powiem mężowi,że to mój!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jak ja lubię proste przepisy! Może nawet dzisiaj wypróbuję?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Ja jedynie brokuła zamieniłabym na no. Szpinak :). Jakoś nie przepadam za smakiem i zapachem brokułów :). Pozdrawiam, Mamatywna :)

    OdpowiedzUsuń