Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj
SKŁADNIKI
Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli)
200g mąki kukurydzianej
![burrito przepis burrito](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFJDPleA0ZG26F95dwhlfMZFp_LzCBWE6vaRcMEvZ7csGlhy7ZFSHu68CZCmPlWXlftEvm6NPPVAwnYmA9L0Hrx9fQNIARnx0LEPp66OwgekPUWFAgDChsKCET3w-d8cmxTR3ui5FYQYCd/s1600/bur.jpg)
300 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Farsz
250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
150g sera żółtego
sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski
olej do smażenia
![tortilla przepis tortilla](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOkrbwq8wN_LmxbZsgnrOsxdcIefpEX4h2yT6pyBmF8Ett-z4WHfirZxoucHp2a2p8YEIpJJb4e7YKKqoxyrdv6Zg5wckGxfOd4PawRuiR5MX_dnPyQaepNOOvDDAJrrsUkWhSp5RtUuYe/s1600/bur11.jpg)
Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.
Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.
Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie.
![tortilla tortilla pfrzepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZXwV9ONxXKXJt5bb5087PuyLZz0if3JvTcAcTLYv9iP5-gCAo3RGp7wyZllKVYvD6iWgLXk67vAczhnPONmpaG9fgTSHzcAFYbFmYuH6qM3URQnU15tdUodlqpE1DUasqUiPDV1aPXtmq/s1600/bur12.jpg)
Dodajemy oliwę.
![ciasto na tortille tortille](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA7Xne1L857mh6A5jOBSHBwDy7OBQsjGl9qa8v1NEfat4L89bkQcsb_lPo52jA7c5NunKi6gVyNfGnVOVh5NnEiIiRpJSvMD0jxd_7hnk1Fet4PEJv58Qkp-YB7718aeCH8_qt8jItLWs4/s1600/bur13.jpg)
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.
![ciasto na tortillę tortilla](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4fW8Nz7w6HMMMxEAgFamnjcC_p5wl5XX-qlhbWtoNk1787u3l4r7ISN0mXsuX3MAjY-NMbjb3evGsD92X_PyR7cMm-SAQgIsXs_Ga43p1u1bm1eZeG7D6k71wQLFFPKDGCAba6S8MRbcK/s1600/bur5.jpg)
Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.
![tortilla burrito](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkheqkMD7yNlppMzSQZFgWioP4yGf8gLbq8UDmLG2aX_zLB6Lpv5rQVPsSRW4DxoVok4tbrwd4aPu7t5fkOjxH-GfdJy7iVPhN3Xmc7JtziA3auViVtCrJI1xGuUHDUIrOTgPQwnsTrD-H/s1600/bur6.jpg)
Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż
się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)
Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem.
Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.
Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym :)
SMACZNEGO :)
Moja mama to uwielbia. Zawsze jak ją pytam co zrobić na obiad to słyszę: TWOJE MEKSYKAŃSKIE :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie Twój przepis
Alicja z przepisomania.bloog.pl
Dzięki , pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie. Nigdy nie jadłam a z miłą chęcią bym spróbowała:) Więc po Świętach będzie trzeba wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie dotyczące tych tortilli. Próbowałam już wielu przepisów i za każdym razem placki wychodzą mi twarde, przy zwijaniu łamią się okropnie:( Czy z tego przepisu wychodzą miękkie? Czy jest może jakiś trik żeby je zmiękczyć?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Iza
Należy uważać, by tortille za długo nie były na patelni - będą przepieczone i twarde. Po zdjęciu z patelni można je zawinąć w wilgotną ściereczkę - będą miękkie. Jeśli zostaną na drugi dzień - delikatnie odgrzewamy w mikrofalówce :) pozdrawiam
Usuńw którym momencie dodajesz przecier pomidorowy? i przecier czy koncentrat?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam w przepisie. Dzięki za czujność. Koncentrat dodaję z kukurydzą i fasolą. Pozdrawiam
Usuń