![kurczak w panierce kurczak](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhYHQXRUxq5p3I2OVx-kSiAPMx2OIlIMZUMEghPNiVAY2giceERrnklqPIvjAmT3DH5BxlU2D07i7a85FU8RdfKRRwTvBDQvUUwPPN4ieT7RRtwCyFQd_u7L09tUB0zenDyEQtC0sfBhKc/s1600/kurplat4.jpg)
8 pałek z kurczaka
(mogą być też skrzydełka,
czy kawałki piersi)
5 łyżek mąki
3 jajka
2 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki ostrej papryki
4 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz, czosnek
PRZYGOTOWANIE
![udka w panierce udka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7SXibSNKbeR5A0s7JTh0buuIjWfjHSRRRuAd86quKTPikUdCrzYS8SP44f0TjHN7KKN7cOYJ3Dd5vZBKrcz8jVD0QR4dm4SasCrggSU__q4YrSOnqjp2n_0Pc1mTHia2MdVfoIqfhgZ8h/s1600/kurplat00.jpg)
![kurczak w panierce z płatków panierka z płatków](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ7tKtemLaFB4YdMna7-QD08cUKm1YXUIYXPR7VlSg4k9srnjPgg41OH2AbXgprgS1XV65qTl23UEDq-yUw4Jj7bgvQ6Bz6i6Rnv8A5WBwiAykGKUaYZEFwbgvqagYb1BmgC5_F3RvY5Wp/s1600/kurplat0.jpg)
Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut.
Możemy wykorzystać pokrojoną pierś z kurczaka - wtedy pieczemy około 20 min.
Rewelacja, uwielbiam kurczaka w chrupiacej panierce, nie ociekającego starym fast foodowym tłuszczem
OdpowiedzUsuńDzięki ja zdecydowanie też :)
UsuńPrezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń