SKŁADNIKI (na dwie osoby)
![omlet ze szparagami szparagi](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_2FUQ6F5sIHsX38WZctc9WFnJXQWl5OTi3nc7IsyJZeraAy-tWUpPw9ccD2lurY9UUzMqy_p6pPqlwRGAewvhMwe5ASnopojud6YRwybedbxiEi4Tq-4pgXmuaJyjVD3zvCj3fphmAtzh/s400/omletszpar5.jpg)
pęczek zielonych szparagów
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
(lub innej długo dojrzewającej)
5 jajek
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki tartego twardego sera
świeżo mielony pieprz
sól morska
łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu).
Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi.
Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około kwadrans. Od razu podajemy. Smacznego :)
![szparagi pieczone omlet ze szparagami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZAjC9_CYZC6RrK1rT2yCPy0CwB6pJkFwdVlVEzj3ylT2DB-xWt8K1olyIK4oiSdw-CQcpQpJ7u7hQCE6RM8jwWoOb53a-Z1Jo5cDYBj8HpluK-JmcgCPupS7TeryhlUumToxDugtYLi1u/s640/omletszpar4.jpg)
![szparagi zapiekane szparagi przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXuD1KDAgfhZr998hiWqKtPM8yWMjw0770s19NSrwXxb5Kpxzd4-k2pH1y972wZ2_t9Hs4csFNoYS4lfw0JKQGazUX2XcthuZU7qDCmt1yNMO2lTCPBv6ntiiLVpFlUVgUU09xXhADQxq3/s640/omletszpar6.jpg)
Źródło inspiracji
smakowite danie
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie spotkałem :D Zdjęcia wyglądają mega zachęcająco, że aż jestem gotów jutro spróbować. Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuń