![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDom-xdn9xw5M7sj3IkYlmibr42UBVJlP7oX2yuNwzVDaUONszdsQ_xWx_byx1j8n6fzGAVbxhFGU8UvoVWaCpA0_a5mB52uNhbqyHThtf32bygiAeejqCjYLqJhBvzgsXS9gfjcNSgUVz/s400/gruszki.jpg)
SKŁADNIKI
4 duże twarde gruszki
3 łyżki masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo posiekane orzechy.
Nakładamy farsz do gruszek. Każdą gruszkę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną.
Smacznego :)
A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą.
świetny pomysł na gruszki!
OdpowiedzUsuń