W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :)
Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię.
![łosoś ze szpinakiem łosoś](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEP2KxUew34RUH98KKCMw544fyGYrXahvh0j-502h5q0UElIIxNJSN3Ng8ELwsTCvGvRcyhU6LPank_51PR02Ug2_Elce9HtkdzeIhDkFxxNuJhhpTGdG4sfY1Q32iT-0kCbsmr61ficES/s400/lososchili11.jpg)
600 g filetu z łososia
(bez skóry)
8 łyżek słodkiego sosu chili
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
100 g świeżego szpinaku
2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego
sól morska
pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Filet kroimy na cztery części. Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej.
Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili.
Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z ryżem. Smacznego :)
źródło inspiracji
pyszne! uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńZ tym sosem jest rewelacyjny :)
Usuń