Sezon na bób rozpoczęty. Korzystajcie z niego, bo bób oprócz tego, że jest smaczny - jest również bardzo zdrowy :) Doskonale nadaje się dla wszystkich dbających o linię - jest niskokaloryczny, ma śladowe ilości tłuszczu i jest bardzo odżywczy. Bogate źródło białka, a także witamin (C,A, B1, B6, kwasu foliowego) oraz minerałów (wapń, magnez, cynk i żelazo). To również nieocenione źródło błonnika pokarmowego (w 100 g znajdziemy aż 5,8 g błonnika! - dzienne zapotrzebowanie to ok. 25-40g). Wysoka zawartość błonnika sprawia,że bób daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność, niweluje wzdęcia i bóle brzucha.
Pasta z bobu i rukoli to istna bomba witamin i cennych składników mineralnych :)
SKŁADNIKI (pasta na ok.8 kanapek - ok. 200 kcal) 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 garść rukoli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym (najlepiej pełnoziarnistym :)) pieczywem. Pasta wystarcza na około 8 kanapek :) Smacznego!
Szukasz blendera ręcznego? - TUTAJ - KLIK! duży wybór!
Cała pasta ok. 200 kcal - porcja na około 8 kanapek -czyli ok. 25 kcal na kanapkę :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego z pastą zawiera - 119 kcal - w tym białko - 8,4 g - tłuszcz - 7 g - węglowodany - 4 g - błonnik - 4,8 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Bardzo ciekawa pasta, pozdro
OdpowiedzUsuń