Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność, niweluje wzdęcia i bóle brzucha.
Pasta z bobu i rukoli to istna bomba witamin i cennych składników mineralnych :)
![pasta z bobu bób](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgYpj2xI3TN9FAgmeriHyG1DV0_MfbTejA98X_4ciCMSXP4ZRVbrjt55c_hU3ElphIRsmijZNIIG-QYBQKzhPnvROct4fSpWxpzm0pYEpJGOq96PlNvrf9k1EZJICHzr36o65bpINh05j0/s400/pastabob3.jpg)
SKŁADNIKI (pasta na ok.8 kanapek - ok. 200 kcal)
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
1 garść rukoli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz
![bób rukola](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFCfngsIOnEguNIq8uln4cjdEbwhldjM4c58Kyw9c0zfbEfVE5QPzUCOenQF7fAkszt4UGMpTJkfgzi74PTvOOOBYCm1MUo_OE4opxretCgqL4WlygjSMcxxFd9URRwV8c3H-ZLKGnOB8Y/s320/pastabob5.jpg)
Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym (najlepiej pełnoziarnistym :)) pieczywem.
Pasta wystarcza na około 8 kanapek :) Smacznego!
Szukasz blendera ręcznego? - TUTAJ - KLIK! duży wybór!
![bób przepisy bób](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMoEOCmbWSC79JbtuRl-pgbirxZNb6qX5WGRibckIzwy3wMBQtnSJ1GG1xSQrw0PEj4J9F_eYXBVWqovErrMNRmj7B0RHjBNeDWKMw_MwLeIaJIRs8BeQ-9jHJIAqKuhOkQ_pPZDR4_psq/s640/pastabob2.jpg)
![pasta z bobu pasta do kanapek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeElcj-3udX1hqY9EdOz0viNBSQmkkYY81O67NZQ2xmC35ZRc9u4ZrubTzkZG9pc_Yf9rYE1qRxKiec6VVovJaPQbKSq08u24ZNupyeAly9lCvTb-0ECnktYfYRLUsQtZPc6duidiFlrb9/s640/pastabob44.jpg)
1 kromka chleba pełnoziarnistego z pastą zawiera - 119 kcal
- w tym białko - 8,4 g
- tłuszcz - 7 g
- węglowodany - 4 g
- błonnik - 4,8 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Bardzo ciekawa pasta, pozdro
OdpowiedzUsuń