środa, 3 kwietnia 2013

Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :)
Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice 



rolada ze schabuSKŁADNIKI

1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)
50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
25 dag pieczarek
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
masło
sól, pieprz, wegeta, słodka papryka



FARSZ

schab faszerowanyCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. 

Pieczarki kroimy w drobne plasterki.
Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody
i dusimy do miękkości.
Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.
Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę
i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Wszystko dokładnie mieszamy.
rolada ze schabu

PRZYGOTOWANIE

Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.




schab inaczej


Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm

i rozkładamy jak książkę.





rolada ze schabu


 Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm
          (potrzebna mocna ręka ;) ).







Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.

rolada z mięsem mielonymrolada ze schabu



 

schab faszerowanyZwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem)
lub spinamy wykałaczkami. 

Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem. 
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.
 Dodajemy masło i szklankę 
wody.                                                               






Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.


schab z pieczarkami

Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.

Jeśli szukacie fajnej brytfanny do pieczenia - polecam KLIK! KLIK!


mięso z sosem pieczarkowym

                                                        PYSZNIE  ZAKRĘCONE  !!!

24 komentarze:

  1. przepis świetny :) pozdrawiam i zapraszam na tradycyjny rosół na ogniu warzony http://www.grillobranie.pl/2011/07/21/tradycyjny-rosol-gotowany-w-kociolku-na-ognisku/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję, składniki wskazują, iż może być rzeczywiście smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący przepis, wypróbuję,
    Jagódka

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam coś podobnego w wersji warstwowej, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi zachęcająco, napewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę,że przekąska na zimno też się sprawdz

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje Kuchenne Rewelacje12 marca 2014 17:20

    Tak , na zimno też może być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis super a smakuje jeszcze lepiej.Wchodzi na stałe do mojego menu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam i pozdrawiam!
    mam takie zapytanie,czy można te Pani przepisy podawać też w formie do druku,gdyż ułatwiło by to zapisanie przepisu,będę wdzięczna za odpowiedź.Przepisy są bardzo fajne i czesto z nich korzystam,dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, pod każdym przepisem jest ikonka do druku :) pod autorem - pozdrawiam i cieszę się, że przepisy się przydają

      Usuń
    2. ikonki są pod przepisami, kiedy wejdzie się bezpośrednio do danego przepisu - klikając w jego tytuł :) mam nadzieję, że zrozumiale i wyczerpujaco odpowiedziałam :) pozdrawiam

      Usuń
  10. Wydaje mi się, że dolewanie wody do pieczarek jest zbędne, same puszczą dużo płynu. Szkoda smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, w piekarniku bez przykrycia?, pieczemy grzałki góra-dół czy termoobieg, czy...? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod przykryciem, góra -dół, może być też z termoobiegiem :)

      Usuń
  12. Też lubię takie rolady właśnie na ciepło i na zimno. Tylko nie daje wcale mięsa mielonego a sam farsz z pieczarek. Świetne i samczne jedzono zamiast sztucznych sklepowych wędlin.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie rolady na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam już tę roladkę i jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  15. Boję się troche czy nie bedzie za sucha? Moze w srodek dodac slupki sloniny?

    OdpowiedzUsuń
  16. Widać,że pycha. Zrobię ją na pewno.

    OdpowiedzUsuń