i bazylią - gotowane na parze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane
w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze.
![roladki z serem feta roladki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV53wpN57gbydfHNt86LeoidyXQ-zwcaY15Kutuaiq2kS40WMNp0myDCaYmkSmlY5mBkA3bKVzTlx46HDO8IxxonHDT3vgozrDV5rpdDDO8EtRPZia-uJdDXSbxHQ5Hh6PyGDXJSs-5QT7/s1600/rolfeta7.jpg)
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
2 duże piersi kurczaka
140g sera feta
kilka suszonych pomidorów z zalewy
świeża bazylia
sól
pieprz
suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE
Piersi myjemy, usuwamy tłuszcz i błony. Każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety (najlepiej kładąc na piersi całą dłoń - równolegle do niej prowadzimy przez środek piersi nóż). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy
z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory.
Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny.
![roladki na parze gotowanie na parze](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjx5JYu-sf7Zq5u_CBvU1jvb2DJsjLBofw-AOXM0OQRp27RmmrX7x-Q2tqrOeV9beo5KRn1BV6pxoBFykEQNXXZ_pG5W-2ryKlYyKdxEXa6vun3kst2BGsdF5x91pPFudwhy9IVulBihdBG/s1600/rolfeta3.jpg)
Ja używam piętrowego parowaru, gotując jednocześnie brokuły
i ziemniaczki z czosnkową oliwą ( przepis tu ) i ziołami. Oczywiście możemy ugotować roladki na metalowym sitku.
Smacznego :)
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) są pyszne
UsuńSą pyszne, ale bardzo blade. Na zdjęciu są złote, jak to zrobić?
OdpowiedzUsuńTrzeba przede wszystkim mocno przyprawić ziołami, ale mi czasem też bladsze wychodzą :) Można też je spróbować trochę dłużej potrzymać , pozdrawiam
UsuńMojemu synkowi smakowały a to bardzo wybredny smakosz ;-)
OdpowiedzUsuńo, to bardzo się cieszę :) pozdrawiam
Usuń