SKŁADNIKI
1 łyżka oleju sezamowego
![sałatka z kurczakiem sałatka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJAhLvnTZk0nmNOLinYROOKOR4DrtCQoRpUi4XO060XpdqbJMHHT3zaHQZSgqzJ1x4SnC8TzX4mUsKgzYmFjTZBrDVhEQx-rkPiqP-2smmSgIPSPsjIX2UaV3VhEwMdUB8-P7xM5pJ85e4/s1600/saltaj.jpg)
1 czerwona papryczka chili
1 cebula
1 łyżka zielonej pasty curry
500 g piersi z kurczaka
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
1 mała kapusta pekińska
pęczek szczypiorku
1 długi ogórek
1 duża czerwona papryka
125 g kiełków fasoli mung z zalewy
![sałatka tajska tajska sałatka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1-1IZEr914Icw9Ok0_7O5TQA6UxBp5-WDOelWaYcUNhn7dnezoSZFDdt2wH7_SB6fGsDa4-LiwTzAS9TkOuv9m2jstDkg-IECbwOben-fXc41PZuQ_PR7F0_hpJmTplbI5G00hh9SyJ90/s1600/saltaj3.jpg)
Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka
i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy kurczaka z patelni, odsączone kiełki fasoli i posiekany szczypiorek. Smacznego :)
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Uwielbiam kuchnię azjatycką, a ten przepis wygląda na przepyszny :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować :) pozdrawiam
UsuńJaka fajna kolorowa:)
OdpowiedzUsuń