![makaron z bakłażanem makaron](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMKMLCLIZuKJo4-8bbsPV8l2ciALzadr96tyc26h7c42HUQXOsOmx_nx_YI5zrx5uXMzWIElE9GDxg5bPB5ivXPAllHmq9mWAN6ElbvA0lLVFhN5S8aMvI9U_oxW-kvZbJvaUDgaaoVz48/s1600/fusilli.jpg)
300g pełnoziarnistego fusilli (świderki)
1 większy bakłażan
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
tarty parmezan lub inny ser
(np. corregio, pecorino )
oliwa do smażenia
![makaron z pomidorami pomidory](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9rLwm1-USg9TuU61R-qY3pupNxvSX9FN8UKrdwjmvPLBR1qlLC8zl6gO7Mj5cdS_jOCFAH8u25QtIseWWiDJC3pYwJASyIeUjRUG4MM5DXwTFmgl6giWqUHeflmbTplCNrpsfS12-xcGl/s1600/fusilli6.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię.
Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego :)
![]() |
![makaron z parmezanem parmezan](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhdQaPhS0tfk_MtU-EDlezgXfhyB9WXygsio4U_PXgZRWNJdSKvMEpf58_n4p9S4QLMpY2l0Yj9npmJC8rGnw3IaSGhyMf3c-rx8nyxRa55Ne_wBnxSBWZADWpkVISeO1L68sNtZHzwQjT/s1600/fusilli3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz