piątek, 6 lutego 2015

Szybkie pączki z ricotty

Rewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson.
Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!)  sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :) 

pączki przepis


 ricotta 

SKŁADNIKI (około 60 pączusiów)

200g serka ricotta
2 jajka
75g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1/2  łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia 
cukier puder do posypania




PRZYGOTOWANIE
Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko. 

Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy.
Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto.

mini pączkimini pączki

W razie potrzeby uzupełniamy olej.
Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.   Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :) 

Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego  , ekspresowe pączki bananowe,
faworki Babci Stasi  pączki z marmoladą,   faworki błyskawiczne ,  
łatwe faworki oraz tureckie pączki

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



szybkie pączki
szybkie pączki




32 komentarze:

  1. Lubię takie, są mięciutkie i delikatne

    OdpowiedzUsuń
  2. super takie pączuszki na serku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. serowe pączki? nie próbowałam , ale wyglądają zachęcająco więc pewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ile wychodzi tych poczkow

      Usuń
    2. "Składniki (około 60 paczusiów )"
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. wlasnie zrobilam te paczki i nie ma mozliwosci zeby 60szt wyszlo z pol szklanki maki. mi wyszlo 25 bardzo malutkich.
      bardzo smaczne, cos innego ale ilosc znacznie przesadzona

      Usuń
  4. Gdzie kupić serek ricotta ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w marketach i sklepach sieciowych też bywa :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję, rozejrzę się :D

      Usuń
  5. A nie nasiąkają bardzo tłuszczem? Wyglądają na nasiąknięte...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ładnie się odsączają, na patelni są króciutko , są leciutkie i pysze , pozdrawiam

      Usuń
  6. na pewno tylko 75 g mąki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , pomyłki nie ma :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję.
      Trochę miałam wątpliwości, bo to niecałe pół szklanki, prawda?

      Usuń
    3. Tak , to właśnie około 1/2 szklanki mąki :)

      Usuń
    4. a z innego serka mozna tez zrobic bo u mnie to ciezko na wiosce

      Usuń
    5. Użyłam zwykłego białego serka śniadaniowego o neutralnym smaku i wyszły super;-)

      Usuń
  7. 60 sztuk bzdura!!!Chyba o srednicy centymetra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to są mini pączki , kładzione małą łyżeczką. Na zdjęciach też to widać :)

      Usuń
  8. Czy moge uzyc np serek wiejski zamiast ricotta?

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilem i jestem troche zawiedziony...zeby bylo ich 60 to trzeba zrobic groszki :-( a w smaku...bez rewelacji...niestety

    OdpowiedzUsuń
  10. Paczusie smaczne ale wyszlo mi ich moze 20 szt. Naprawde staralam sie robic malutkie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20 ? To może łyżką kładzione, a nie łyżeczką...pozdrawiam

      Usuń
  11. niestety z tej ilosci skladnikow wyjdzie max 30 mini paczkow - nakladanych lyzeczka. nie ma tez opcji zeby wygladaly jak na zalaczonym zdjeciu - przypominaja bardziej racuchy. ale w smaku ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu są pączusie robione przeze mnie - osobiście policzone i wyglądają jak wyglądają - czyli się da, ale to kwestia wprawy 😀 pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń