SKŁADNIKI
laska kiełbasy podlaskiej
150 g boczku wędzonego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 cebula
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz
majeranek
![zupa z fasoli fasola](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRuZyYHIPtYRxducXWDmO_8uhtHIOqWrTh3zmYuqOgVBGK-GBn_MJSa24GeRalZa6WvSXD4cv6pNdjNYF0MOKB6aQS1M0GQfUlWX4L3HII7jNXFBaRH3l4WHWnwSX5DMvB5rGAL3tiGaiR/s1600/fasolowa3.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę do 1,5l i gotujemy, aż fasola trochę zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Następnie wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę.
Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz