Japoński gryczany makaron w towarzystwie kurczaka i warzyw - pyszny i szybki obiad. Soba gotuje się około 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut.
Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :)
SKŁADNIKI
300g makaronu soba
3 ząbki czosnku
pęczek dymki
3 pojedyncze piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża marchew
puszka pędów bambusa (225g)
4-5 łyżek oleju sezamowego
5 łyżek sosu sojowego
pieprz
łyżeczka cukru
4 łyżki białego sezamu
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu.
Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego :)
piątek, 13 lutego 2015
Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie jadłam jeszcze makaronu soba, całość zapowiada się ciekawie
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie próbowałam tego makaronu, ale danie wygląda pysznie. Ta więc do zrobienia w najbliższej przyszłości. :)
OdpowiedzUsuńJak wykwintnie! Nie dość, że taki ładny makaron to jeszcze tak elegancko posypane sezamem. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńU mnie bardziej polsko i tradycyjnie :P W związku z tym aktualnie trwa konkurs. Do wygrania książka kulinarna lub publikacje w 3 językach na temat kuchni regionalnej. Zadanie do wykonania wręcz banalne. Serdecznie zapraszam!
http://cynamon.blogujaca.pl/2015/02/15/moja-kuchenna-piatka-kuchnia-tradycyjna/
zaraz zaglądam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń