Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni
i nie wymaga doświadczenia w pieczeniu - wyjdzie KAŻDEMU :)
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
cynamon
masło i bułka tarta do tortownicy
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy jajka z cukrem.
Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę
i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.
Jabłka kroimy w plasterki.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,
posypując je cynamonem.
Zalewamy resztą ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem.
Posypujemy cukrem pudrem.
Szukasz foremek do pieczenia? Zajrzyj TU - KLIK! KLIK!
PROSTO I SMACZNIE !!!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńUpieczony, zjedzony...Dzięki za rewelacyjny przepis. Wszystkim bardzo smakował i rzeczywiście prosty w wykonaniu, już zapodałam dalej przepis.
Usuńczy w tym cieście nie ma tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie ,tylko tortownica jest wysmarowana masłem :)
OdpowiedzUsuńSłodkość zależy też pewnie od rodzaju jabłek, ale ilość cukru można zawsze zmniejszyć. A co do środka - u mnie zawsze wychodzi upieczony - ale każdy piekarnik jest inny - może trzeba potrzymać dłużej - i najlepiej sprawdzić środek wykałaczką, czy jest upieczony. A że tak naprawdę we wszystkim "trening czyni mistrzem"- to następnym razem na pewno będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Przepis genialny bo prosty bardzo pani dziękuje bo jeśli chodzi o ciasta jestem porażką co prawda po pierwszym pieczeniu moje ciasto nie wyglądało jak pani ale było smaczne wszyscy mnie pochwalili, dzis próbuje znowu może efekt wizualny będzie lepszy, czekam na kolejne proste przepisy coś dla takich nieudaczników kuchennych jak ja :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał - jak już pisałam wyżej - trening czyni mistrzem - ja też w ciastach geniuszem nie jestem :)
Usuńwłaśnie się za niego zabieram, napiszę za godzinę jak i co.... mam ochotę na inny jabłecznik niż do tej pory robiłam....Dzieci śpią więc czas na zabawę w cukiernika....
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, tylko niestety przygotowałam za dużą blaszkę, więc oczywiste, że ciasta było za mało...ale dałam radę:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za biszkopt inaczej:)
Bardzo szybkie i nfajne ciasto tylko trzeba dac mniej cukru bo slodkie,dzieki.
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmmmm....... Pyha wyszło polecam jeste pyha :-D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła i bułki tartej mogę użyć papieru do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
UsuńPychotka. Wszystko sie udalo I na jutro do kawusi jak znalazl. Dzieki.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, smacznego życzę :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wróciłam z zakupów, nawet nową tortownicę zakupiłam! zaraz zabieram się za pieczenie, dam znać jak mi wyszło :))
OdpowiedzUsuńopis wydaje się świetny :)
nie może się nie udać, czekam na wieści, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAga
OdpowiedzUsuńwłaśnie go robię..w sumie to już jest w piekarniku i czekam na efekt końcowy ale wygląda pysznie!!
smacznego :)
UsuńMałgosia
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze... zobaczymy z jakim efektem :)
Też jestem ciekawa, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze i wygląda jak na obrazku powyżej, więc mam nadzieję , że się wszystko uda;-)
OdpowiedzUsuńUdało się ?
UsuńA w jakiej tortownicy było pieczone to ciasto na zdjęciu? Małej czy dużej?
OdpowiedzUsuńmałej
UsuńCiasto mi się mocno zarumieniło,no prawie można rzec przypaliło z każdej strony?
OdpowiedzUsuńKiedy było zarumienione lekko,to w środku jeszcze wyciągając wykałaczkę coś się na niej ciągnęło?Każde ciasto u mnie to zakalec w czym rzecz? Jabłecznik w środku pyszny,ale węgielkowato wygląda?Pomocy?
w jakiej było tortownicy czy formie pieczone? Może trzeba w mniejszej? Proszę też spróbować obniżyć trochę temperaturę i skrócić czas, może po prostu piekarnik jest mocniejszy niż mój? mam nadzieję, że to pomoże
Usuńpozdrawiam
spróbuję upiec jeszcze raz wg wskazówek,a tortownica średnia fi 22 :) aha jak włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika po 5 min już było mocno zarumienione,może za wysoko je ułożyłam?Ciotka dała diagnozę,że to piecyk szwankuje.Pozdrawiamy :) Marlena i Kubuś 3latka,bo on pomagał mi dzielnie :)
UsuńJa piekę właśnie w takiej formie i naprawdę zawsze sie udaje. To rzeczywiście dziwne,żeby juz po 5 min się zarumieniło. Piekę zawsze po środku, z termoobiegiem - jak w przepisie na 170 stopni. Mam nadzieje, że nastepnym sie uda i Kubus będzie się zajadał pysznym ciastem, pozdrawiam :)
UsuńNa moje to piekarnik jest ustawiony na grzanie z górmozzy i dołu? Ja mam piekarnik i piekę na termoobiegu,termoobiegujwyżej później zmieniam na grzanie z gory żeby sie zrumienilo.
Usuńpiekę to ciasto już któryś raz i zawsze wychodzi super :) , dziękuję za fajny przepis
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że przepis sie przydaje
Usuńpozdrawiam
Witam serdecznie! Robiłam z Pani przepisu to ciacho i muszę przyznać, że jest naprawdę przepyszne!!Nie jestem specjalistką od wypieków, ale radość moja była ogromna, gdy moi najbliżsi po degustacji byli naprawdę miło zaskoczeni, że wyszło mi tak przepyszne ciacho :)) Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam! :) Żaneta
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się ,że ciacho smakuje, pozdrawiam
Usuńwitam przepis ciekawy i mam zamiar spróbować tylko mam pytanie,..czy zamiast surowych krojonych jabłek można dać mus jabłkowy???
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że w tym przepisie wykorzystywałam tylko jabłka surowe. Myślę, że można spróbować z musem, tylko proszę może wylać najpierw połowę ciasta, nie 1/3, żeby mus nie opadł na dno, a potem drugą połowę na górę. Nie ma to jak eksperymenty w kuchni :) pozdrawiam
Usuńdziękuję bardzo za odpowiedz....mam mus w słoikach od babci i czas go wykorzystać ale chyba skorzystam z oryginalnego przepisu żeby na pewno wyszło :) napiszę czy się udało jak zrobię :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja właśnie w weekend otworzyłam mus od Mamy i wykorzystałam go do rogalików z ciasta francuskiego, wyszły pyszne więc polecam spróbować - i oczywiście do naleśników, czy omletów rewelacyjny, pozdrawiam
Usuńwitam :) upiekłam ten placuszek w wersji jednak z e świeżymi jabłkami (nie zaryzykowałam musu) placuszek zrobił furore !!pyszny pulchny a do tego łatwy i na prawdę szybki dziękuję za przepis:) jutro powtórka pozdrawiam i szczęśliwego nowego roczku życzę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję za życzenia i oczywiście również życzę szczęśliwego Nowego Roku ! pozdrawiam
UsuńJa upiekę jutro i napiszę jak się spodobał moim łasuchom. :)
OdpowiedzUsuńAnn79
Wyszło. :)
UsuńPozdrawiam, Ann79
To bardzo sie cieszę, smacznego i pozdrawiam
Usuńmam pytanie czy piec od początku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńTak, od początku, pozdrawiam
UsuńW przepisie jest mowa o łyżce proszku do pieczenia. Czy to ma byc duża łyzka stolowa czy mała łyżeczka do herbaty?
OdpowiedzUsuńŁyżka :)
OdpowiedzUsuńPiekłam według przepisu , wyszedł rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńTo super, pozdrawiam :)
UsuńWspaniały ten jabłecznik, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOjj, takie ciasta uwielbiam... szczególnie latem ;) Wygląda bardzo apetycznie i jak pięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Właśnie się wystudziło -- rewelacja bardzo smaczne i naprawdę szybkie ciasto (mój pierwszy w życiu wypiek) polecam
OdpowiedzUsuńSuper :) pozdrawiam i polecam też inne przepisy :)
UsuńTortownica ma mieć 22 cm czy większa bo własnie biorę się za pieczenie tego jabłecznika
OdpowiedzUsuńtaka będzie OK
UsuńCzy to ma być łyżka stołowa proszku do pieczenia czy łyżeczka ?
OdpowiedzUsuńłyżka, pozdrawiam
UsuńA ja nie mam termoobiegu ,to ile stopni?
OdpowiedzUsuńStopni tyle samo, tylko dłużej się będzie piekł :)
UsuńDzieki bardzo Malgosiu za blyskawiczna odpowiedz.
OdpowiedzUsuńElzbieta
Pięknie dziękuję za wspaniały przepis oraz za dokładne informacje..pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTu o nie jest zaden jablecznik,tylko piszkopt z jablkami.Zrobilam bez rewelacji.Nie ma jak prawdziwy jablecznik krolewski.
OdpowiedzUsuń"Tu o nie jest zaden jablecznik,tylko piszkopt z jablkami" - ciekawe spostrzeżenie, pozdrawiam :)
UsuńWedług Słownika Języka Polskiego "jabłecznik" = ciasto z jabłkami :)
UsuńNo to w weekend trzeba będzie zrobić podejście do tego ciasta :-)
OdpowiedzUsuńMam sos waniliowy więc jutro na pewno zrobię to ciasto. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis :) wybrałam to ciasto jako pierwsze do upieczenia kombiwarze i udało się! przygotowanie ciasta trwa 5 minut i chyba nie da się go zepsuć.. a jaki smak ...
OdpowiedzUsuńGloria,mogłabys opisać jak piekłaś to ciasto w kombiwarze?Chciałabym zacząć używać
Usuńkombiwar do pieczenia ciast ale nie mam żadnego doświadczenia.Z góry dziekuję i pozdrawiam Viola
Wygląda apetycznie, spróbuje przepisu. Nigdy jeszcze tego nie robiłam jabłecznika w taki sposób ! Zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - a tam dziś gyros z tortillą.
OdpowiedzUsuńPrzeczytalam wszystkie komentarze szukajac,czy proszku do pieczenia,to lyzke plaska,czy z gorka?Prosze o jnstrukcje.
OdpowiedzUsuńPłaska wystarczy :) , pozdrawiam :)
UsuńWitam,nie przepadam za jabłecznikami,ale postanowiłam wypróbować ten przepis.Ciasta rzadko mi również wychodzą:(.Ale nie te,WYSZŁO DOSKONALE,A SMAKOWAŁO JESZCZE LEPIEJ.Szybko zostało zjedzone,więc biorę się za upieczenie następnego,bo rodzina nie daje mi spokoju:) Pozdrawiam:) Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu , bardzo się cieszę , pozdrawiam i polecam wypróbowanie innych przepisów :)
Usuńa używacie jakiegoś konkretnego gatunku jabłek? Lubię jabłecznik lekko kwaskowaty, co polecacie? I czy ta skórka z cytryny jest mocno aromatyzująca? Nie przepadam za skórkami z cytrusów i zastanawiam się, na ile jest wyczuwalna
OdpowiedzUsuńAntonówka, szara reneta , boskoop - to zdecydowanie kwaskowe jabłka. Co do skórki - nie jest mocno wyczuwalna, można też z niej całkiem zrezygnować - czasem o niej zapominam i ciasto też jest pyszne :) pozdrawiam
UsuńChciałabym upiec to ciasto z mrożonymi owocami (maliny, truskawki, czarne porzeczki, wiśnie). Czy trzeba je najpierw rozmrozić, czy wystarczy oprószyć mąką ziemniaczaną? Trochę się boję, bo owoców mam 900g, boję się, że zakalec wyjdzie.
OdpowiedzUsuńZa przepis dziękuję, robiłam z jabłkami i jak dla mnie ciasto wyszło super, choć generalnie żadnych ucieranych nie jadam. Cukru dałam pół szklanki i tak było dość słodkie. Pozdrawiam:) Ewa
Fakt , ciasto z tego przepisu jest słodkie :) Co do mrożonych owoców - niestety nie umiem pomóc, gdyż nigdy nie piekłam ciasta z owocami innymi niż świeże, albo z puszki - nie wiem jak zachowają się mrożone, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbłyskawiczne, smaczne ciasto:) właśnie zrobiłam i polecam;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) pozdrawiam
UsuńWłaśnie robię drugi raz, bo wtedy za szybko zeszło :)
OdpowiedzUsuńno a mi wyszla chyba beza z jablkami :)
OdpowiedzUsuńa mi wyszlo tak super
OdpowiedzUsuńhttp://postimg.org/image/k2tizpnt5/ dziekuje za przepis
Super:) dziękuję za zdjęcie , pozdrawiam :)
UsuńWłasnie biorę się do roboty :)
OdpowiedzUsuńwlasnie wsadziłam do piekarnika....czekam z niecierpliwoscia a slinka mi już leci....jeśli nie wyjdzie jak nie wyjdzie jak na zdjęciu to i tak go zkonsumuje dla pocieszenia
OdpowiedzUsuńczy żółtka należy oddzielić od białek ucierając z cukrem ?
OdpowiedzUsuńnie, dodajemy żółtka z białkami razem :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto wczoraj- wyszło świetne, wszystkim smakowało:-D
Jest naprawdę szybki i prosty w wykonaniu, na pewno przepis wykorzystania jeszcze nie raz.
GORĄCO PO!ECAM !!!
Bardzo się cieszę, że smakował :) o tej porze roku można też wykorzystać inne owoce - wiśnie , śliwki itp.
Usuńpozdrawiam
Pieke i juz mi slinka leci!!:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam PYSZNY tylko troszkę góra mi się przypiekła
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że smakuje :)
UsuńBardzo dobry dzisiaj zrobiłam tylko troszkę góra mi sie przypiekła
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika.Wygląda super.Myślę że równie dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńDzięki
Na pewno :)
UsuńCiasto juz robiłam, jest pyszne. Jednak mialam problem z upieczeniem go w srebrnej tortownicy ( piekarnik Amica ). Pieczenie przez 1,5 godziny nie pomogło. Dlatego dokonałam zakupu czarnej blaszki, rozmiar 23x28. Trochę duża i ciasta trochę za mało. Dlatego myślę o zwiększeniu proporcji następnym razem. Może np. 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 2 jajka? Proszę o pomoc :-)
OdpowiedzUsuńDziwne z tą srebrną tortownicą :(
UsuńProporcje oczywiście można zwiększyć i myślę, że będzie ok :) pozdrawiam
Zamiast skórki cytryny dałem kandyzowaną pomarańczową i użyłem tylko jednej szklanki cukru, ale i tak wyszło pyszne ^^
OdpowiedzUsuńDla niektórych ciasto w wersji oryginalnej jest za słodkie, więc skoro tak smakuje - to był dobry ruch :)
Usuńpozdrawiam
Czesc! Czy probowal ktos wersji ze sliwkami? Czy myslicie, ze bedzie rownie dobre?
OdpowiedzUsuńTak robiłam ze śliwkami - wyszło super - jest w zakładce ciasta - ciasto ze śliwkami i kruszonką - http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Usuńpozdrawiam
Oczywiście można zrobić też bez kruszonki :)
UsuńZ innymi owocami też się sprawdza :)
robiłam wielokrotnie to ciasto, jest genialne i tak proste, że nawet mój mąż piekł je wiele razy i za każdym razem wychodziło...genialny przepis!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że ciasto smakuje :) Dziękuję i pozdrawiam
UsuńPierwszy raz robiłam jabłecznik i dzięki temu przepisowi wyszedł mi idealnie :) Rewelacyjny przepis, szybko, łatwo i przede wszystkim smacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że jabłecznik tak smakował, pozdrawiam :)
UsuńDodaj jeszcze, że jestem opiekunką osób starszych w Niemczech i "mojej" babci tak posmakował, że poprosiła mnie, żebym na święta też zrobiła właśnie ten jabłecznik :) Dziękuję jeszcze raz za ten przepis :) Dla kogoś kto, tak jak ja, dopiero raczkuje w pieczeniu jest idealny :)
UsuńPozdrawiam, Ola.
Jest mi bardzo miło :) Życzę Ci Olu i Twojej Podopiecznej zdrowych , wesołych no i smacznych Świąt :) pozdrawiam serdecznie
UsuńDziękuję bardzo w imieniu swoim i podopiecznej :) Ja również życzę radosnych, spokojnych i wesołych Świąt, bo w to, że u Ciebie Małgosiu będą smaczne nie wątpię :)
Usuń:)
UsuńDziękuję bardzo!
UsuńA ja wlasnie robie i boje sie ze nie wyjdzie bo zamiast w tortiwnicy robie blaszce
OdpowiedzUsuńCzy można spytać jak długo piec w piekarniku bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńJakieś 10 min na pewno, proszę sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche :) pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuję! :D
UsuńOj jutro się biorę za wypieki.
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko jak wytrzymam tyle godzin.:D
Dam znać jak się upiecze. :)
Czekam na wieści :) pozdrawiam
UsuńMałgosiu placuszek wyśmienity. Domownicy zachwyceni.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisik. :)
Super Kasiu :) polecam też inne przepisy :)
UsuńZ pewnością skorzystam.:)
UsuńPozdrawiam.:)
Piecze się...
OdpowiedzUsuńPychota!Wlasnie zostalo upieczone i skonsumowane :)mniam!Dzieki :)
OdpowiedzUsuńSuper , cieszę się smakowało :) pozdrawiam
Usuńto ma byc lyzka czy lyzeczka proszku do pieczenia?:)
OdpowiedzUsuńŁyżka :)
UsuńWłaśnie się piecze. Ciekawa jestem czy się uda. Już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda, ale czekam na wieści :) pozdrawiam
UsuńUwielbiam to ciasto. Piekłam tyle razy i za każdym razem się udaje i za każdym razem wszyscy są zachwyceni jak smaczne ono jest. :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie dzisiaj wrzucić do siebie na blogu. :)
Super , że tak smakuje :) pozdrawiam
UsuńWitam. Właśnie upiekłam. I o dziwo wyszedł mi, bo nie ukrywam, że nie jestem orłem w kuchni. Super przepis. Prosty, tani. Bardzo fajne przepisy. Będę tu często zaglądać:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis nie zawiódł i zapraszam do częstych odwiedzin bloga! Również pozdrawiam :)
UsuńNastępnym moim podbojem bedzie najlepszy sernik na swiecie:) oby też się udał:) Tylko muszę zakupić mniejszą blaszkę bądź tortownicę. Pozdrawiam Kasia Chojnacka:)
UsuńKasiu sernik polecam Ci bardzo - zawsze wychodzi rewelacyjny :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam czy można użyć rabarbar zamiast jabłek? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście - trzeba rabarbar pokroić w kostkę i posypać trochę cukrem :)
Usuńpozdrawiam
Witam,a czy taki jabłecznik mogę upiec też w prodiżu?jaki czas pieczenia?
UsuńW prodiżu na pewno się upiecze, ale z czasem nie podpowiem, nie piekłam :) trzeba obserwować aż będzie rumiany, myślę, że czas podobny 😃
UsuńCiasto wyszło efektowne, smaczne. No i beztluszczowe! Dałam mniej cukru - 1 szklanke, wystarczy. Jabłka posypalam cynamonem. Jeszcze jedno: to wcale nie taki szybki wypiek, jak dla mnie...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) dla mnie jest jednak szybkie :)
UsuńBardzo dziękuję za tak wspaniały przepis. Ciasto rewelacja. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało 😁
UsuńB.dobry przepis,tylko ciasto trochę za gęste wychodzi co zrobić żeby było rzadrze.Dziękuję
OdpowiedzUsuńSkoro ciasto wyszło dobre, to nie ma potrzeby by było rzadsze 😊
UsuńCiasto wyszło dobre tylko jakby go za mało było i się nie leje trudno przykryć dobrze jabłka o to mi chodzi.Pozatym jest super☺
UsuńAle urosło i przykryło? To jest przepis bez tłuszczu i stąd ta konsystencja :) Cieszę się, że smakowało :)
UsuńBardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź ale nadal nie wiem jak rozrzedzić ciasto,a jednak zależy mi na tym.POZDRAWIAM.😀
UsuńTak jak pisalam, jak dla mnie nie ma sensu go rozrzedzać skoro wychodzi dobre. Żeby było go więcej to mozna zwiększyć proporcje o połowę.
UsuńJeszcze raz dziękuje za rade,mam nadzieje że Cię nie zamęczyłam Małgosiu,ale to jest dobry pomysł.Spokojnej nocki.☺
Usuńgorąco polecam ! bardzo prosty , bardzo szybki i bardzo smaczny .
OdpowiedzUsuń