Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)
![ratatouille ratatuj](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN2GwXazh_1YKyq5jzHEQhWPpgZ8dAD76qt4Sfg_RnE7bI1OSnJD_wXXacRzLJINJouor7T-f6exq7aMm4CRERtMYt0wDsgIagPWvFaRHaSj_jeMBKNZ2J9nExtyl8D67je_EdMoKZaMeE/s320/ratat3.jpg)
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 małe pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
![ratatouille ratatuja](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNSWXF4vtjYJ1Bwjl1BNcrP7weOAOX25E2FQlgfFeqlL-3qiUV0Fuz1gcZalHk6C5beFwzwFBmZ__8Sxgni-HNFcaT0HIb5hHQHm4FVe8mf6dB2Q185XN1m4xM_yskjxx7FTaneYc9bypJ/s320/ratat10.jpg)
zioła prowansalskie
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące.
Smacznego :)
lubie takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjaka jest kaloryczność dania?
dokładnie nie odpowiem, ale ponieważ to same warzywa i trochę oliwy - to kaloryczność jest bardzo niska :)
Usuń