Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa -
znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :)

160 g kleiku ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
3 jajka
kostka miękkiego masła (200g)
powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy powidła lub dżem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dwa razy lub na dwóch blachach, gdyż ciasteczka urosną) - na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Super apetyczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Dzięki :)
UsuńKleik ryżowy tj. dla niemowląt będzie odpowiedni?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, ja robię z Nestlé, pozdrawiam
Usuńco użyć zamiennie dla cukru?
OdpowiedzUsuńStewią lub ksylitolem
Usuń