- i dobrze, że się tego trzymamy :)
Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą.
Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek.
Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :)
Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla.
W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku.
Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą.
Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :)
SKŁADNIKI
![pieczony łosoś łosoś](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinCmKofjm44D7gp0Wyga3VP6D_yj5bnaPaPGpAlbHnmXwq91LoZzLK3HqkrORFUaJscjomH0SoDuu0_0FnDSIZ-RvH36cZmUy2wb2HtShaBaHb0jMlzzN7IXfZVNSxeV5G4jv9bpKFQvz7/s400/loskap3.jpg)
600 g fileta z łososia
1 cytryna
sól morska
pieprz cytrynowy
kilkanaście gałązek kolendry
oliwa z oliwek
Kiszona kapusta curry:
200 g kiszonej kapusty - posiekanej
2 szalotki - drobno posiekane
1 ząbek czosnku - posiekany
![łosoś pieczony łosoś](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVJH7ZuimHpEQ2K9GsaP0kY9OstpA0z6aSARQ4OgkY3C8nrquRSfzk928n2gtGKz1KAnovpbG8ryartQlWxdScE86L6r0MfEGroJbGVnhvJacuwqjxgU72UTYaaje18focCc4TEfml1ip_/s400/loskap4.jpg)
oliwa z oliwek
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki startego imbiru
150 ml mleczka kokosowego
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka miodu
sok i skórka starta z 1 limonki
sól
biały mielony pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE
![łosoś przepis przepis na łososia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1wRwgSsR9E0IYAOOfejeBhzgs666kHX6lsLR4LJJST6rhxYQXXRivAgtP0WTaOIHWYvrIGI_rneI0S1XFFBWyub_4-hXzdOp4O0J0CEmENMh6MyaRjHlfipkppe7BhxyninShKVvJ2Ay6/s320/loskap5.jpg)
Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje.
Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej.
Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Przygotowujemy kapustę curry.
Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty.
Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą i od razu podajemy. Smacznego :)
Witam. Jadłam parokrotnie łososia w podobnym wydaniu, natomiast sama będę go przygotowywać po raz pierwszy, i stąd kilka pytań. Mleczko kokosowe z puszki wymieszane razem ze stałą częścią? Oraz, czy folię aluminiową można zastąpić papierem do pieczenia i czy niezbędna jest tutaj pasta curry, czy w zamian można zwiększyć ilość curry w proszku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Odpowiadam - mleczko kokosowe tak, wymieszane. Lepiej było by upiec w folii, pasta ma inny smak niż przyprawa curry, nadaje też pikantności, ale nic się nie stanie, gdy jej nie będzie :) pozdrawiam, życzę smacznego
OdpowiedzUsuń