Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)
![lokma tureckie pączki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU0DETftIfnJn6sRbX1JGQMEvKTHtRxiNeot4syYwWcIx5ks0f4Hx36d1yLUxaLIkNO9nbsItzIAssvzBdbGDu3XQpxdCj7-bZ-6A3wZe1CeeKbAeMY39Lb4yr9FRCbqaNZOjRrl2EAums/s400/lokma.jpg)
3 szklanki pszennej mąki
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki oleju
ciepła woda przegotowana
cynamon
PRZYGOTOWANIE
![pączki tureckie pączusie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRkn2yX0Jk6TeHwC6J_gLZH92bSiG9q-aXoH0sPcAb15F51vEHopeK4OSyxCPS0Fep622sv7NSo-EpaHdBGpWyTzXuJ3lFOGRI52fKp9LgZKC4UaQPv5jGdkr-Ig0H1dSQIasR25uuEvxY/s400/lokma4.jpg)
W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do ostudzenia.
Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma. Smacznego :)
Polecam też inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
![pączki tureckie pączusie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg21VQmtov-KLIDwPAATEVuIiz2XwQjsEPTxvoHO8IeJCkFLbA_w8Uh_q2WY8p5wJysiWcR9I4ynqGfD9A8zOx2KNRYj8kRLcQdwarkDGT8gzZjdrF7fksdrXMAtM-PJALoE8fpKk6hovfk/s640/lokma3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz