Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :)
![kurczak pieczony pieczony kurczak](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDyGTa0HB5wFLfdRu-cXL1YfIioIDLkyB5TNSPg1Ur3-kDNdUpUghZWKfK7bU2Emedz4nRirllccwaToCs6PfcPLKTQLAOFf3HhAFLP3DGJMuRzNajbDKWs-b0WXEuv-aY_C9V2AcrMGbU/s400/kurczakzwarzywami3.jpg)
8 pałek z kurczaka
500 g malutkich młodych ziemniaczków
1 pęczek zielonych szparagów
500 g pomidorków cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany
tymianek
PRZYGOTOWANIE
Oliwę mieszamy z dużą ilością przypraw i nacieramy kurczaka - odstawiamy do lodówki na pół godziny.
![kurczak z warzywami kurczak pieczony z warzywami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNBfJIQaU-KXOukn-XzX02DAlYH_eBfe38GjfZvbpJRqed4IGseWdAMRkJREJIRUWUnWV6ly268LwNh9SkvsB0p8lvBmVLFOtntohqGXE0593cL7E2sWGGMqTWe_EIc_j_C_qwg40IWtfa/s320/kurczakzwarzywami.jpg)
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach.
Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy je na drugą stronę, dorzucamy ziemniaczki, gałązki pomidorków i szparagi. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ziemniaczki i szparagi będą miękkie, a pomidorki trochę popękają. Podajemy udka z warzywami :) Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
![pieczone udka podudzia z kurczaka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo2cEJBLbGG6JfNEIXSV62fAymeV2G_bCwyHVo5HAzUgD4ALpq1wFVddGUybJO2kiCx9XKbT6tZqKPlzZy-WGDLlgZ5QpeXuCCTaKeMzcuvNyOkKkb0pdsQxVJD7lKGqJcUOSGUZpV_dci/s640/kurczakzwarzywami2.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz