sobota, 25 października 2014

Makaron z łososiem i szpinakiem

25 października to Światowy Dzień Makaronu. Zapraszam więc na przepis 
na kremowy makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :)

SKŁADNIKI

makaron
350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :)
500g świeżego szpinaku
150g błękitnego sera pleśniowego 
150g łososia wędzonego w plastrach
200g śmietany 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek lub olej do smażenia


makaron 
PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy  około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. 
Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.
Pyszny makaron gotowy :)


Smacznego :)
 
makaronmakaron







5 komentarzy:

  1. Szpinak i łosoś to jedno z lepszych połączeń smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny zestaw smaków, który zawsze się sprawdza i jest pyszny. przepis na pewno do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym można zastąpić ser pleśniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serkiem mascarpone, ricottą, philadelphią lub gęstą śmietaną kremówką, albo serkiem topinonym, pozdrawiam

      Usuń