Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi?
Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :)
![grzaniec galicyjski grzaniec](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWmm_SG8V497rIA-4xFNGq_crBaedG8-fvEnl-RoADGW7WHaRPqg-eejjvhPrTZQodCT7z4UtQqvyN7CmrCAiLENMcOtu8aggNaPt5sVsMSJvys2ykYmqdtSZxFsBD080xNHR4vorfLa-0/s400/grzaniec10.jpg)
750 ml czerwonego, wytrawnego wina
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10 goździków
szczypta ziaren kminku
szczypta ziaren kolendry
1 listek laurowy
ziarnko ziela angielskiego
szczypta kardamonu (lub najlepiej owoc)
![wino grzane grzaniec](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWbax9Xjfeo_ZT-dBDy6-OClb6M2pAPmJeLzIRdVrL3LGS-cTS1G3PUbd3kq4vUijE4NyE_HcBrgznL4Qxyb79y8FH4VWEa8Ns5P2IKWYZrG4f0NStbk7IVN_GYjBIhup8WDji6obt0Z_c/s400/grzaniec11.jpg)
PRZYGOTOWANIE
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cynamonem. Pomarańczę szorujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który dodajemy do wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito.
Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!).
Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne winko. Smacznego :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0M1rSGLL9xfPJKTFWNf5VfElBEputAw0Rqh6Grbirn-12Vq8zIHtHTi7Sm-VNNGu9e4Sab-_0rFCnxVzgj7ZbwuDJnmHQ_511z6kmo_W58yBkddoamJidNyeWg6Lh3GIR2z3egtq4SaLQ/s640/grzaniec.jpg)
![grzaniec wino grzane](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo9aSbt96k_0LxBm8Mdi0FQs7IXW7mMPpIkwIxE-fNJYu22uJDE7a5cHNlYBB7IvBfStWo1THta3wnlW3OKM7nqX_gk9HtI10LF2v2sGeGyN1qoOlBJabJGJo4iIU9nkc6-j9_dBDPhipa/s640/grzaniec7.jpg)
![wino korzenne korzenne wino](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjA5J-TZ3sLPDALnpQ4SDNE4a9wxa4K48c8S608aV-OYnvLIeLeqdP_QxYny6pJN2a345IXjFc1b65FvD7aruyzLR_QIyWikT2ygDNPVRUGapIGGFT1aCz0qVnBEPb8oe8YjRf-YbBNcJNN/s640/grzaniec6.jpg)
Najlepszy domowy grzaniec galicyjski!
Nie robilam grzanca ta metoda i koniecznie musze przetestowac . Moja przyprawa laduje w winie dzien wczwsniej , pozniej tylko podgrzewam . Wrzucam kardamon , ktory uwielbiam pozniej rozgryzac , gozdziki , cynamon i skorke z pomaranczy .
OdpowiedzUsuń